Αρχική Ζώα Παρασιτικός μύκητας δημιουργεί “τζιτζίκια-ζόμπι”

Παρασιτικός μύκητας δημιουργεί “τζιτζίκια-ζόμπι”

0
tzitziki
Φωτό: gazetta.gr
Διαφήμιση

Ερευνητές ανακάλυψαν στη Δυτική Βιρτζίνια, ένα νέο πληθυσμό τζιτζικιών, που μολύνεται με βάναυσο τρόπο από έναν παρασιτικό μύκητα, ο οποίος ελέγχει το μυαλό τους και τα αναγκάζει να μολύνουν άλλα έντομα. Και είναι η τρίτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο στον κόσμο.

Αυτά τα έντομα, που ονομάζονται «τζιτζίκια ζόμπι», βρίσκονται υπό την επίδραση του Massospora, ενός ψυχεδελικού μύκητα, που περιέχει χημικές ουσίες σαν αυτές που υπάρχουν στα παραισθησιογόνα μανιτάρια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το PLOS Pathogens.

Αφού μολύνει τον οικοδεσπότη του, ο μύκητας είναι σαν «μια ταινία τρόμου β′ διαλογής», ανέφερε χαρακτηριστικά το πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια σε δελτίο τύπου.

τζιτζικια
Φωτογραφία που δημοσίευσε το cnn.com στο twitter προφίλ του, με το σχετικό ρεπορτάζ

Οι πρώτοι σπόροι του Massospora τρώνε τα γεννητικά όργανα, τα οπίσθια και την κοιλιά των τζιτζικιών. Στη συνέχεια αντικαθίστανται με σπόρια που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση του μύκητα σε άλλα τζιτζίκια.

Μάλιστα, τα μολυσμένα τζιτζίκια, τα οποία βρέθηκαν στη Δυτική Βιρτζίνια από ερευνητές του πανεπιστημίου τον Ιούνιο, είναι ο τρίτος πληθυσμός τζιτζικιών που ανακαλύφθηκε ότι έχει μολυνθεί από τον μύκητα Massospora, σύμφωνα με τον εκ των συγγραφέων της μελέτης, Μάθιου Κάσον.

Το ανατριχιαστικό είναι ότι ενώ σχεδόν το ένα τρίτο από τα σώματά τους αντικαθίστανται με μυκητιακό ιστό, τα μολυσμένα τζιτζίκια συνεχίζουν να κινούνται χωρίς να γνωρίζουν την ασθένειά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μύκητας χειρίζεται τη συμπεριφορά των εντόμων, για να κρατήσει τον ξενιστή ζωντανό και όχι να τον σκοτώσει, ώστε να μεγιστοποιήσει τη διασπορά του.

Πηγή: cnn.com, gazetta.gr

Διαφήμιση