Αρχική Ελλάδα Οι επόμενες κινήσεις με τις ΑΟΖ

Οι επόμενες κινήσεις με τις ΑΟΖ

0
Χάρτης συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου
Χάρτης συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου Πηγή: kathimerini.gr
Διαφήμιση

Τα συνεχιζόμενα προκλητικά γυμνάσια της Τουρκίας στην Μεσόγειο αποδεικνύουν αφενός την δυναμική της ελληνικής διπλωματίας και αφετέρου ότι τα όπλα του Ερντογάν λιγοστεύουν…

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί τον ραδιούργο Ερντογάν με απόλυτη αποφασιστικότητα, δεν αναβάλλει τις κρίσιμες επιλογές ,δεν κλείνει τα μάτια έναντι εσωτερικής κατανάλωσης και πολιτικών σκοπιμοτήτων και κυρίως δεν διακατέχεται από ένα εθνικιστικό παροξυσμό που αποτελεί κακό σύμμαχο για το εθνικό μας συμφέρον.
Οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ αποτελούν στην πράξη την θέληση της ελληνικής πλευράς να πάρει το παιχνίδι πάνω της και να καθορίσει ως ένα βαθμό η ίδια τις εξελίξεις, χωρίς να επιζητεί από τρίτους ποιός έχει άδικο και ποιός έχει δίκιο, προστάζοντας πάντα την επιχειρηματολογία της με βάση το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας που εγκρίθηκε στις 30. 7.1994 και υπογράφτηκε από την Ελλάδα αλλά όχι από την Τουρκία.
Με μία άλλη φιλοσοφία αυτής, της νόμιμης διεκδίκησης και χωρίς σπαμωδικές κινήσεις και θρησκευτικές προκλητικές φωτοβολίδες- μετατροπή της Μονής του Αγίου Σωτήρος σε τζαμί – την διαρροή του Τούρκου προέδρου για εύρεση στην μαύρη θάλασσα κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την ενδεχόμενη αγορά S -400 από την Ρωσία με στόχο την απελπισμένη προσπάθεια του για συγκράτηση της πτώσης της τουρκικής λίρας και την αναζήτηση δανεικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να είναι ο δυνατός παίκτης στα Βαλκάνια, ένας υπολογίσιμος αντίπαλος για την Τουρκία, και ένας δυνατός εταίρος στην Ευρωπαική Ένωση.
Η επαενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, από την Θράκη, το Αιγαίο, και την Κύπρο, όχι μόνο αποτελεί κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και απόδειξη πρακτικής αποτελεσματικότητας.

Η χάραξη της ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αλβανία αποτελούν τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς

Η χάραξη της ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αλβανία αποτελούν τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς βάζοντας στην απομόνωση τον Τούρκο πρόεδρο και ότι ο διάλογος αποτελεί τον μοναδικό μονόδρομο για την λύση των ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο και όχι τις παράλογες και εκτός τόπου τουρκικές απαιτήσεις.
Ιδιαίτερη και σημαντική είναι η προσπάθεια της χάραξης της ΑΟΖ με την Αλβανία που για την ιστορία είχε επέλθει συμφωνία το 2009 όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών η κα Ντόρα Μπακογιάννη επί κυβέρνησης Καραμανλή αλλά την ακύρωσε ο Έντι Ράμα το σοσιαλιστικό κόμμα που ήταν τότε στην αντιπολίτευση προσφεύγοντας στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο με το σκεπτικό ότι η συμφωνία ήταν ετεροβαρής.
Μάλιστα Τον Ιούνιο του 2020 ο ένθερμος οπαδός της Γαλάζιας Πατρίδας ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί αποκάλυψε ότι η Τουρκία παρενέβη για την ακύρωσή της, «προειδοποιώντας» την Αλβανία ότι την εξαπατά η Ελλάδα.

Για την ιστορία η τότε συμφωνία βασίστηκε στις διατάξεις του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και στην αρχή της λεγόμενης μέσης γραμμής, γεγονός που έδινε πλήρη δικαιώματα στα ελληνικά νησιά, κακή εξέλιξη για την Τουρκία και κυρίως η Αλβανική πλευρά δεν θα μπορούσε να προβάλλει αντιρρήσεις σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των Οθωνών και της Ερεικούσσας που ευνοεί εμάς στην περίπτωση του Καστελόριζου….

Γιάννης Μαραγκουλης
Του δημοσιογράφου Γιάννη Μαραγκούλη
Διαφήμιση