Αρχική Διάστημα Η NASA αλλάζει ονόματα από διάφορα κοσμικά αντικείμενα

Η NASA αλλάζει ονόματα από διάφορα κοσμικά αντικείμενα

0
Space

Η NASA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επανεξετάσει, προκειμένου να τα αλλάξει, τα ψευδώνυμα που έχουν δοθεί σε κοσμικά αντικείμενα, καθώς ορισμένα φέρεται να είναι προσβλητικά και “μη ευαίσθητα”.

Οι ονομασίες πλανητών, γαλαξιών και νεφελωμάτων θα τεθούν επί τάπητος, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει εσχάτως για την καταπολέμηση της «συστηματικής διάκρισης και ανισότητας σε όλες τις πτυχές του πεδίου» και για «ποικιλομορφία, δικαιοσύνη και ένταξη».

Μερικά από τα ονόματα, όπως κατέληξε η NASA, είναι τόσο «μη ευαίσθητα» όσο και «ενεργά επιβλαβή». Ένα παράδειγμα που λαμβάνεται υπόψη είναι το NGC 2392, το οποίο δεν θα ονομάζεται πλέον «Νεφέλωμα Εσκιμώων», καθώς το «Εσκιμώος» θεωρείται ότι είναι «αποικιακός όρος με ρατσιστική ιστορία». Επίσης το «Siamese Twins Galaxy» για τα NGC 4567 και NGC 4568 δεν θα χρησιμοποιείται πλέον. Ενώ, για όσα κοσμικά αντικείμενα έχουν “προβληματικά” φευδώνυμα, θα χρησιμοποιείται η τυπική αστρική ονομασία. Πχ NGC 4567.

«Στόχος μας είναι όλα τα ονόματα να είναι σύμφωνα με τις αξίες της διαφορετικότητας και της ένταξης», εξήγησε ο Τόμας Ζούμπιτσεν, για να προσθέσει: «Στο μέλλον θα συνεργαστούμε με εμπειρογνώμονες σχετικά με την ποικιλομορφία, την ένταξη και τη δικαιοσύνη, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξανά δυνητικά προσβλητικά ονόματα».

Πηγή: nasa.gov, pronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here