Αρχική Ενέργεια Ενίσχυση του “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον” μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ενίσχυση του “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον” μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

0
Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ - εξοικονόμηση ενέργειας
Διαφήμιση

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο τη νέα ομάδα που έχει αναλάβει το πλάνο για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, όσον αφορά τα περιβαλλοντικά έργα, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», το οποίο αναμένεται να επεκταθεί, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά όλα τα κτίρια της χώρας, όπου είναι εφικτό.

Σε όλα τα κτίρια

Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί σε ξενοδοχεία, βιομηχανίες και στα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο ποσό θα διοχετευθεί άμεσα στην αγορά, υπηρετώντας ταυτόχρονα έναν από τους βασικούς στόχους του Next Generation EU, δηλαδή την πράσινη ανάπτυξη.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ, το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» περιλαμβάνει νέες δράσεις, εκτός από την αντικατάσταση κουφωμάτων, και μετονομάζεται σε «Εξοικονομώ-Αυτονομώ για Έξυπνα Σπίτια», καθώς θα καλύπτει και τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και θα βγει στον αέρα το φθινόπωρο.

Το χρονοδιάγραμμα

Η νέα πενταμελής εκτελεστική επιτροπή, θα λειτουργεί στη Γραμματεία της κυβέρνησης, και θα πρέπει να υποβάλει τις προτάσεις της μέχρι τις 24 Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια, να γίνει το ξεκαθάρισμα και στα τέλη Σεπτεμβρίου να δοθούν σε διαβούλευση, με στόχο στις 15 Οκτωβρίου να είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Η επιτροπή

εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ

Καθένα από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής (Steering Committee) θα συμμετέχει σε μία από τις 5 ομάδες εργασίας που θα λειτουργήσουν (με 7-15 άτομα η κάθε μία) στα υπουργεία, για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες του σχεδίου.

  1. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης στην ομάδα για την πράσινη ανάπτυξη.
  2. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος στην ομάδα για την ψηφιακή μετάβαση.
  3. Ο επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στην ομάδα για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον παραγωγικό μετασχηματισμό.
  4. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού στην ομάδα για την απασχόληση και τις δεξιότητες.
  5. Ο γενικός γραμματέας  Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος στην ομάδα για τις υποδομές.

 

Διαφήμιση