Αρχική Επιλεγμένα ΕΕ προς Τουρκία: Διάλογος ή κυρώσεις – Αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο

ΕΕ προς Τουρκία: Διάλογος ή κυρώσεις – Αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο

0
Πηγή: skai.gr
Πηγή: AP/ skai.gr

Ο διάλογος με την Τουρκία για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πλέον ο μόνος τρόπος η τελευταία να αποφύγει τις κυρώσεις καθώς οι ενέργειές της ανησυχούν ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Δευτέρας, του Εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμόδιου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πήτερ Στάνο, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν ολόκληρη την ΕΕ.

“Σε περίπτωση που ο διάλογος αυτός δεν φέρει καρπούς, τότε η Ε.Ε. έχει ήδη κάνει βήματα προς ενδεχόμενες κυρώσεις”, τόνισε επίσης o εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης έλεγε την Παρασκευή: «Εκτός από μαστίγιο (οι κυρώσεις), θα υπάρχουν και καρότα για να συμμετάσχει σοβαρά σε διάλογο η Άγκυρα. Αυτά τα καρότα θα είναι η πρόοδος μιας νέας τελωνειακής ένωσης και περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό πρόγραμμα».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορέλ- Τσαβούσογλου

ΜΠΟΡΕΛ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
Μπορέλ – Τσαβούσογλου

Επιπροσθέτως, ο Πήτερ Στάνο σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν, κάνοντας αναφορά παράλληλα σε παλαιότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις των δύο ανδρών.

«Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Πήτερ Στάνο και συμπλήρωσε ότι «η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης ενημερώθηκε για το πώς η ΕΕ βλέπει το δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει – και ήδη λαμβάνει – για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη της ΕΕ»

Πηγή: iefimerida.gr, newsbomb.gr, skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here