Αρχική Καινοτομία Ακτίνες λέιζερ θα απομακρύνουν κεραυνούς “χακάροντας” τον καιρό

Ακτίνες λέιζερ θα απομακρύνουν κεραυνούς “χακάροντας” τον καιρό

0
laser allazei poreia keraunou
Λέιζερ θα αλλάζει την πορεία κεραυνών. Πηγή: hellenicweather.com
Διαφήμιση

Στο μέλλον φαίνεται πως θα μπορούμε να “χακάρουμε” τον καιρό, αποτρέποντας κεραυνούς! Όσο κι αν φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αποτελεί τρέχουσα αναπτυσσόμενη τεχνολογία.

Οι κεραυνοί ήταν ανέκαθεν απρόβλεπτοι, προκαλώντας διάφορα δεινά, από πυρκαγιές μέχρι και το θάνατο, χτυπώντας άμεσα τους ανθρώπους.

Έτσι λοιπόν, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα αναπτύσσουν μια νέα τεχνολογία η οποία θα είναι ικανή να ελέγχει τον κεραυνό μέσω ακτίνων λέιζερ υψηλής έντασης στην ατμόσφαιρα, για να κατευθύνει τον κεραυνό μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Πώς λειτουργεί

Όταν εκπέμπεται η ακτίνα λέιζερ υψηλής έντασης, δημιουργεί ιονισμένα μόρια τα οποία με τη σειρά τους φτιάχνουν μια διαδρομή από την οποία περνάει ο κεραυνός και τέλος καταλήγει στο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο, ο κεραυνός μπορεί να εκτραπεί της αρχικής του πορείας και να καταλήξει σε σημείο μακριά από κτίρια και ανθρώπους.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν ένα μεγάλο πρόβλημα με αυτό, καθώς τα λέιζερ υψηλής έντασης χάνουν ενέργεια πολύ γρήγορα και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις μέσω του αέρα.

Για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, ενσωμάτωσαν την πρωτεύουσα δέσμη υψηλής έντασης μέσα σε μια δεύτερη ακτίνα (που ονομάζεται φόρεμα δέσμης – dress beam) χαμηλότερης έντασης. Καθώς η εσωτερική ακτίνα ταξιδεύει μέσω του αέρα, η δεύτερη δέσμη το ανεφοδιάζει και βοηθά στην αποφυγή της διάλυσης της πρωτεύουσας δέσμης, η οποία θα αποδυναμωνόταν αν ήταν μόνη της. Αυτό διασφαλίζει ότι η δέσμη λέιζερ θα έχει αρκετή ενέργεια για να ταξιδέψει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από ό, τι ήταν προηγουμένως εφικτό.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εργαστηριακή φάση. Ωστόσο, μια μέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του φαινομένου της αστραπής σε μια μεγάλη έκταση.

Πηγή: hellenicweather.com

Διαφήμιση