Αρχική Ενέργεια Τραμπ: Αντιπεριβαλλοντικές επενδύσεις με διαδικασίες εξπρές

Τραμπ: Αντιπεριβαλλοντικές επενδύσεις με διαδικασίες εξπρές

0
Διαφήμιση

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μείνει στην ιστορία για πολλές αμφιλεγόμενες έως και επικίνδυνες αποφάσεις και κινήσεις. Ειδικά στα περιβαλλοντικά θέματα, έχει επιδείξει απαράδεκτο πείσμα και αντιεπιστημονική στάση.

Τελευταίο του “επίτευγμα” η αποδυνάμωση του Εθνικού Νόμου Περιβαλλοντικής Πολιτικής (National Environmental Policy Act – NEPA), ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης έργων υποδομών, όπως αγωγών, αυτοκινητοδρόμων και σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

O NEPA

Τραμπ: Αντιπεριβαλλοντικές επενδύσεις με διαδικασίες εξπρές 2

Ο ΝΕΡΑ, που είχε υπογραφεί από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον πριν από 50 χρόνια, έθετε ως προϋπόθεση για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να λαμβάνουν υπόψη τους τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων υποδομών πριν προχωρήσουν στην έγκρισή τους. Ο νόμος αυτός ήταν πολύ σημαντικός για τις κοινότητες οι οποίες μπορούσαν να ζυγίσουν κατά πόσο κάποιο έργο θα είχε συνέπειες στο κλίμα αλλά και στην υγεία και την ασφάλειά τους.

Με την απόφασή του ο Τραμπ δίνει το ελεύθερο στις βιομηχανίες ενέργειας να επιταχύνουν τα έργα που προγραμματίζουν καθώς στο εξής δεν θα υποχρεούνται να υποστούν τις καθυστερήσεις των ελέγχων και των λοιπών διαδικασιών που επέβαλε ο νόμος.

“Όλα αυτά σταματούν σήμερα. Κάνουμε κάτι πολύ δραματικό” είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο κατάστημα της UPS στο αεροδρόμιο της Ατλάντα στην Τζώρτζια.

Δραματική εξέλιξη

Τραμπ: Αντιπεριβαλλοντικές επενδύσεις με διαδικασίες εξπρές

Πράγματι αυτό που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πολύ δραματικό – αν και ο ίδιος χρησιμοποίησε τη λέξη με την έννοια του δραστικού (dramatic). Πρόκειται ουσιαστικά για το τελειωτικό χτύπημα στις άοκνες προσπάθειές του να αποδυναμώσει κάθε περιβαλλοντικό κανόνα και ρύθμιση, συμβάλλοντας στην αλλαγή του κλίματος με κάθε μέσο! Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την Προεδρία έχει ακυρώσει περί τις 100 περιβαλλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ρατσιστική απόφαση

ηπα

Οι περιβαλλοντολόγοι καταδίκασαν την απόφαση Τραμπ υποστηρίζοντας ότι χάνεται το δικαίωμα των πολιτών να εκφράσουν τη θέση τους σχετικά με την ανάπτυξη αγωγών ή άλλων έργων στην περιοχή τους, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά ιδιαίτερα τις φτωχότερες και με υψηλά ποσοστά ρύπανσης περιοχές όπου ζουν κυρίως μειονότητες.

“Η περιβαλλοντική ατζέντα του Τραμπ είναι ρατσιστική. Η ακύρωση του NEPA είναι μια προσπάθεια φίμωσης της εργατικής τάξης των μειονοτήτων που αντιστέκονται στην επέκταση των υποδομών ορυκτών καυσίμων στις κοινότητές τους” επισήμανε η Λίσα Ράμστεν, από το αμερικάνικο γραφείο της Greenpeace.

Όχι άλλες χάρες στους ρυπαντές

ΗΠΑ
Στο ίδιο πνεύμα και η Τζίνα ΜακΚάρθι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Υπεράσπισης των Φυσικών Πόρων: “Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζυγίσουν το πόσο τους συμφέρει η δημιουργία ενός αυτοκινητοδρόμου που θα κόψει τη γειτονιά τους στα δύο ή ενός αγωγού που θα περάσει μέσα από τη αυλή τους. Αγνοώντας αυτές τις ανησυχίες σημαίνει περισσότερο μολυσμένο αέρα, νερό και περισσότερες ζωές σε κίνδυνο λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι ηγέτες μας θα έπρεπε να βοηθούν τους ανθρώπους να αναπνέουν καλύτερα, όχι να κάνουν χάρες στα διυλιστήρια πετρελαίου, στις βιομηχανίες ενέργειας και σε άλλους ρυπαντές”.

Επιμένουν οι Ρεπουμπλικάνοι

πετρολ

Παρόλα αυτά, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου εξέφραζαν εδώ και καιρό παράπονα σχετικά με τις “χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες έγκρισης” στις οποίες υποβάλλονταν τα έργα τους αλλά και για τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών ομάδων.

Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο πίεζε πολύ έντονα τον πρόεδρο να “εκσυγχρονίσει” τον NEPA στην κατεύθυνση της “ενδυνάμωσης της οικονομίας και της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής διαχείρισης” – ό,τι κι αν σημαίνει το τελευταίο.

Μόνη ελπίδα το Κογκρέσο και ένας… άλλος πρόεδρος

biden

Ωστόσο, η απόφαση Τραμπ, η οποία ήρθε λίγους μόνο μήνες πριν τις εκλογές, αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στο δικαστήριο. Υπό νέα προεδρία το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να απορρίψει την αποδυνάμωση του NEPA. Ο έτερος υποψήφιος πάντως Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδιο ύψους 2 τρισ. δολ. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί θα ακυρώσει κάθε αντιπεριβαλλοντική νομοθετική ρύθμιση του Τραμπ.

“Αυτή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 40 χρόνων απέναντι στους ρυπαντές” τόνισε ο Μπρετ Χαρτλ, υπεύθυνος επί κυβερνητικών θεμάτων στο Κέντρο για τη Βιοποικιλότητα. “Η αποδυνάμωση του NEPA αποτελεί νίκη της διαφθοράς, νίκη των ρυπαντών, νίκη όλων αυτών που κερδίζουν χρήματα από την καταστροφή του πλανήτη. Όλοι οι υπόλοιποι θα χάσουν”.

 

 

 

Διαφήμιση