Αρχική Special Topics Θεσσαλία: Κίνδυνος ερημοποίησης λόγω διάβρωσης και έλλειψης νερού

Θεσσαλία: Κίνδυνος ερημοποίησης λόγω διάβρωσης και έλλειψης νερού

0
ΤHESSALIA KAMPOS
Διαφήμιση

Μια δυσάρεστη εξέλιξη για τη Θεσσαλία προμηνύει μελέτη του ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Θεοφάνη Γέμτου. Όπως τονίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, 1.500.000 στρέμματα (από τα 5.000.000 ) αντιμετωπίζουν πρόβλημα διάβρωσης, λόγω της υποβάθμισης της στάθμης των υπόγειων υδάτων.

Κάθε χρόνο χάνεται πολύτιμο υλικό κυρίως – κυρίως άργιλος και δευτερευόντως ιλύς. Το φαινόμενο αυτό άρχισε στη δεκαετία του 1930 όταν ξεκίνησαν οι εκχερσώσεις των δασωμένων πλαγιών.

Έλλειψη νερού

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια υδατικών πόρων. Σήμερα στη Θεσσαλία ποτίζεται το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων αρκετά μεγαλύτερο από την υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, έχει επιλεγεί η εύκολη λύση, δηλαδή η χρήση των υπόγειων υδροφορέων με γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα σήμερα πάνω από το 70% των εκτάσεων να χρησιμοποιεί αντλούμενο νερό. 

Ήδη έχουν αντληθεί πέρα από τα όρια αειφορίας 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Παράλληλα η βαθύτερη άντληση αυξάνει το κόστος άντλησης με αποτέλεσμα στην Ανατολική Θεσσαλία να φτάνει τα 100€/στρέμμα. “Σκεφτείτε ότι το ακαθάριστο εισόδημα του βαμβακιού είναι κοντά στα 150€/στρέμμα. Το χειρότερο είναι ότι η υποβάθμιση της στάθμης των υπογείων υδάτων προκαλεί μέτωπο εισόδου θαλασσινού νερού που θα κάνει τα νερά άρδευσης υφάλμυρα με κίνδυνο να καταστραφούν τα χωράφια και να γίνουν αλατούχα. Φυσικά αυτό θα κάνει τη καλλιέργεια αδύνατη και θα οδηγήσει σε ερημοποίηση της Θεσσαλίας” επισημαίνει ο κ. Γέμπτος.

Αλλαγή στις καλλιέργειες

θεσσαλια2

Αν στη Θεσσαλία εξασφαλίζαμε νερό και μπορούσαμε να εισάγουμε καλλιέργειες υψηλής αξίας (οπωροκηπευτικά) θα μπορούσαμε να αυξήσουμε το εισόδημα της περιοχής κατά πολλά εκατομμύρια. Μια μεταφορά ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων σε κύκλο εργασιών 1.000€/στρέμμα θα έδινε στην περιοχή 1 δισ. επί πλέον κύκλο εργασιών.

Σημειώνεται ότι η Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας και η πιο παραγωγική. Εκτιμάται ότι έχει ένα κύκλο εργασιών κοντά στα 300 €/στρέμμα (συνυπολογίζοντας και την κτηνοτροφία), αρκετά μεγαλύτερο από το μέσο όρο τη χώρας, αλλά πολύ χαμηλότερο από άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ (1.200 €/στρέμμα) ή την Ολλανδία (1.800 €/στρέμμα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση