Αρχική Special Topics “Καμπανάκι” από τον ΟΗΕ για μάσκες και πλαστική ρύπανση

“Καμπανάκι” από τον ΟΗΕ για μάσκες και πλαστική ρύπανση

0
μάσκα ρύπανση
Διαφήμιση

Η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης πλήττεται από την πανδημία Covid-19, λέει ο ΟΗΕ. Η κατάσταση επιδεινώνεται με τις μάσκες μίας χρήσης και τα γάντια.

Λόγω του ότι η χρήση μάσκας, γαντιών και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού αυξάνεται, ο ΟΗΕ ζητά μέτρα.

Τα οποία αν εφαρμοστούν η ποσότητα των πλαστικών που απορρίπτεται κάθε χρόνο μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Ή ακόμη και να εξαλειφθεί.

Άμεσος είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τις μολυσμένες χρησιμοποιημένες μάσκες.
Η ανοιχτή καύση ή ανεξέλεγκτη αποτέφρωση τους, που οδηγούν στην απελευθέρωση τοξινών στο περιβάλλον. Και σε δευτερογενή μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο.

Το 75% των χρησιμοποιημένων μασκών, καθώς και άλλα απόβλητα που σχετίζονται με πανδημία, θα καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή να επιπλέουν στις θάλασσες.

Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) εκτιμά το κόστος από αυτό στα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε τομείς όπως ο τουρισμός και η αλιεία και πέρα από τις περιβαλλοντικές ζημίες.

Λόγω των φόβων αυτών των πιθανών δευτερογενών επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον, ο ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τη διαχείριση των αποβλήτων. Συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και επικίνδυνων αποβλήτων, ως βασική δημόσια υπηρεσία.

Ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι ο ασφαλής χειρισμός και η τελική διάθεση τους είναι ζωτικής σημασίας, για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.

“Η πλαστική ρύπανση ήταν ήδη μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη μας. Και πριν από την εκδήλωση του κορονοϊού, λέει η Pamela Coke-Hamilton, διευθύντρια του ΟΗΕ.

Η ξαφνική άνοδος στην καθημερινή χρήση ορισμένων προϊόντων για να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς και να σταματήσει την ασθένεια κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα”.

Οι υπάρχουσες λύσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τα πλαστικά κατά 80%

απόρριψη μασκών και γαντιών

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτό δείχνει μια πρόσφατη, ευρεία έκθεση σχετικά με τα πλαστικά απόβλητα. Η οποία δημοσιεύθηκε από το The Pew Charitable Trusts και το thinktank βιωσιμότητας Systemiq.

Αν δεν αναληφθεί δράση, η ποσότητα των πλαστικών που απορρίπτεται στον ωκεανό θα τριπλασιαστεί έως το 2040, από 11 σε 29 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Περίπου το 80% τοις εκατό της πλαστικής ρύπανσης θα μπορούσε να εξαλειφθεί κατά την ίδια περίοδο. Απλώς αλλάζοντας επιχειρηματικά μοντέλα. Και εισάγοντας κίνητρα που οδηγούν στη μείωση της παραγωγής πλαστικών.

Άλλα συνιστώμενα μέτρα περιλαμβάνουν το σχεδιασμό προϊόντων και συσκευασιών που μπορούν να ανακυκλωθούν πιο εύκολα. Και την επέκταση της συλλογής απορριμμάτων, ιδίως σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Προώθηση εναλλακτικών και φιλικών προς την εργασία λύσεων

μάσκες

Ο ΟΗΕ προτρέπει τις κυβερνήσεις να προωθήσουν μη τοξικές, βιοαποικοδομήσιμες ή εύκολα ανακυκλώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Όπως φυσικές ίνες, φλοιός ρυζιού και φυσικό καουτσούκ.

Αυτά τα προϊόντα θα ήταν πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι βασικοί προμηθευτές πολλών πλαστικών υποκατάστατων, θα μπορούσαν να προσφέρουν το πρόσθετο όφελος από την παροχή νέων θέσεων εργασίας.

Το Μπαγκλαντές, για παράδειγμα, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξαγωγών γιούτας στον κόσμο. Μεταξύ αυτών, η Ταϊλάνδη και η Ακτή του Ελεφαντοστού αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών φυσικού καουτσούκ.

Διαφήμιση