Αρχική Περιβάλλον Πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού στον Άη Στράτη

Πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού στον Άη Στράτη

0
Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας
Διαφήμιση

Συχνά η ιδιωτική πρωτοβουλία αναλαμβάνει έργα σωτήρια για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτά συγκαταλέγεται και «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας», του FINISH, που ένωσε τις δυνάμεις του με το Global Water Partnership-Mediterranean (GWP-Med) και επέλεξε τον Άη Στράτη ως πρώτο σταθμό για την εφαρμογή παγκόσμιου προγράμματος εξοικονόμησης νερού.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που εκτείνεται σε εύρος τουλάχιστον 3 ετών, εκπρόσωποι των δύο φορέων επισκέφθηκαν το ακριτικό νησί ώστε να εξοπλίσουν κάθε νοικοκυριό και κάθε τουριστικό κατάλυμα με συσκευές εξοικονόμησης νερού.

Η ομάδα της δράσης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, παρέδωσε ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας, σε κάθε σπίτι του νησιού. Παράλληλα, ενημέρωσε τους κατοίκους για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού, τον τρόπο χρήσης των συσκευών και βοήθησε στη σωστή τοποθέτησή τους.

50.000 λίτρα νερού

Πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού στον Άη Στράτη

Στόχος είναι να εξοικονομηθούν στον Άη Στράτη έως και 500.000 λίτρα νερού σε χρονικό διάστημα ενός έτους, σηματοδοτώντας την αρχή για μια μεγάλη εκστρατεία προστασίας του νερού στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο.

Η αλυσίδα προστασίας του νερού

Πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού στον Άη Στράτη

Μέσω της πρωτοβουλίας «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας» το Finish αναδεικνύει και ενισχύει την τεράστια αξία που έχουν μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πολύτιμο νερό, επισήμανε ο Βαγγέλης Παγώνης, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας RB Hygiene. “Συνήθειες, όπως να απομακρύνουμε τα υπολείμματα του φαγητού από τα πιάτα και όχι να τα ξεβγάζουμε με νερό πριν τα τοποθετήσουμε στο πλυντήριο μπορούν να κάνουν τον καθένα από εμάς να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο και να αποτελέσει μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού, αφού με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε έως και 40L νερό ανά πλύση. Απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης νερού σε κάθε νοικοκυριό. Ξεκινάμε από το σπίτι μας με κάτι μικρό, για να πετύχουμε κάτι μεγάλο για τον τόπο μας και το πολυτιμότερο αγαθό: το Νερόπρόσθεσε ο ίδιος.

“Σχεδιάσαμε αυτό το πρόγραμμα ως ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού το οποίο θα ωφελήσει τους κατοίκους του νησιού” τόνισε η Κωνσταντίνα Τόλη, επικεφαλής Προγραμμάτων, Global Water Partnership-Mediterranean. “Το Νερό Είναι στα Χέρια μας, είναι στα χέρια των κατοίκων του Άη Στράτη. Εφαρμόζοντας μικρές συσκευές εξοικονόμησης νερού σε κάθε σπίτι του Άη Στράτη, οι κάτοικοι θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν έως και 50% της κατανάλωσης νερού. Θέλουμε μέσω αυτής της δράσης να αντιληφθούμε ότι το νερό είναι όντως στα δικά μας χέρια και ότι αλλάζοντας απλές καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να συμβάλλουμε στη σωστή διαχείρισή του”.

Κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους.

Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας

To FINISH σε συνεργασία με το GWP-Med σχεδίασαν αυτό το πρόγραμμα για την προώθηση της εξοικονόμησης νερού σε κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους. Επέλεξαν το νησί του Άη Στράτη με τη μεγάλη και σπουδαία ιστορία του ως αφετηρία του προγράμματος «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας», το οποίο σηματοδοτεί παράλληλα μια ευρύτερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση νερού και τη μείωση της αλόγιστης κατανάλωσής του. Μέσα από τη δράση οι κάτοικοι του νησιού έχουν την ευκαιρία να υιοθετήσουν νέες συνήθειες και να ακολουθήσουν καλές πρακτικές που θα τους βοηθήσουν να εξοικονομήσουν πολύτιμο νερό για τον τόπο τους και να αποτελέσουν οδηγό για όλους.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στο να είμαστε μέρος της δράσης «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας». Μια πολύ ιδιαίτερη και σημαντική πρωτοβουλία ξεκινάει από το νησί μας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό, καθώς έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω και να συνδυαστεί με μια μεγαλύτερη προσπάθεια που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας” δήλωσε η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή, συμπληρώνοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αντιλήφθηκαν και πήραν πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. “Άνοιξαν αμέσως τα σπίτια τους, θέλησαν να μάθουν, θέλησαν να ενημερωθούν και εγκατέστησαν τις συσκευές εξοικονόμησης νερού”.

INFO

aistratis1

www.toneroeinaistaxeriamas.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here