Αρχική COVID-19 Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

0
Κορονοϊός
Τεστ κορονοϊού Φωτό από healthpharma.gr

Στην αύξηση του κρουσμάτων στα αστικά κέντρα και στο που οφείλεται, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Ανέλυσε τι είναι η μεγάλη «λανθάνουσα περίοδο» του κορονοϊού και πως επηρεάζει την ανίχνευση των κρουσμάτων.

Συγχρωτισμός και αύξηση κρουσμάτων

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Γνωρίζουμε, είπε ο κ.Δημόπουλος ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ. Και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από τη πόλη να μείνει λίγες ώρες. Να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό.

Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Ο ιός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων. Και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα. ‘Η έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας».

Τα πάρτι

Σχετικά με τα πάρτι και τους συνωστισμούς εξήγησε πως «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες.

Διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά. Επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει.

Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορονοϊός είναι ακόμα πιο έντονη.

Έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις.

Για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος . Και μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους. Γνωρίζουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια «μεγάλη λανθάνουσα περίοδο».
Δηλαδή από την στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες. Αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες».

Τα πανηγύρια

Τι θα γίνει με τα πανηγύρια. Ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς.

Όπως υπογραμμίζει «η απόφαση που θα παρθεί βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων ημερών. Καθώς και σε μαθηματικά μοντέλα τα οποία μελετώνται από ειδικούς επιστήμονες. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μπορούν να κάνουν μία πρόβλεψη για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας και την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here