Αρχική Θεραπείες Πως τα προβιοτικά βοηθούν κατά της κατάθλιψης

Πως τα προβιοτικά βοηθούν κατά της κατάθλιψης

0
προβιοτικά
Διαφήμιση

Τα προβιοτικά που λαμβάνονται από μόνα τους ή σε συνδυασμό με πρεβιοτικά, βοηθούν κατά της κατάθλιψης.
Αυτό δείχνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health.

Αλλά για το αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους δεν είναι ακόμη σαφές, λένε οι ερευνητές.

Τα τρόφιμα που διευρύνουν το προφίλ των χρήσιμων βακτηρίων στο έντερο είναι γνωστά ως προβιοτικά. Ενώ τα πρεβιοτικά είναι ενώσεις που βοηθούν αυτά τα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού σωλήνα. Γνωστή ως ο άξονας του εντέρου-εγκεφάλου.
Και η πιθανότητα ότι το μικροβίωμα (το οικοσύστημα μικροοργανισμών του εντέρου) μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, είναι στο επίκεντρο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια.

Τι έδειξε η μελέτη

Πως τα προβιοτικά βοηθούν κατά της κατάθλιψης

Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση) αξιολόγησε επτά μελέτες πάνω στη σχέση προβιοτικών/πρεβιοτικών και ψυχικής υγείας.
Εξέτασαν συνολικά 12 προβιοτικά στελέχη (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidium κ.ά.).

Οι μελέτες διέφεραν σημαντικά στο σχεδιασμό τους, στις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν και στις κλινικές εκτιμήσεις.

Αλλά όλες κατέληξαν στο συμπέρασμα προβιοτικά συμπληρώματα είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με πρεβιοτικά, μπορεί να συνδέονται με μετρήσιμες μειώσεις της κατάθλιψης. Επίσης, εμφανίζονται να βελτιώνουν τα συμπτώματα του άγχους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν αρκετές επιφυλάξεις. Αφού καμία από τις περιλαμβανόμενες μελέτες δεν διήρκεσε πολύ. Και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε μία ήταν μικρός.

Αυτό καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων σχετικά με τις συνολικές επιδράσεις. Εάν είναι μακροχρόνιες και εάν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με την παρατεταμένη χρήση, λένε.

Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της παραγωγής φλεγμονωδών χημικών. Όπως οι κυτοκίνες, που συμβαίνει στην ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου, τονίζουν οι ερευνητές. Ή μπορούν να βοηθήσουν να κατευθύνουν τη δράση της τρυπτοφάνης. Μιας χημικής ουσίας που πιστεύεται ότι είναι σημαντική στον άξονα του εντέρου-εγκεφάλου σε ψυχιατρικές διαταραχές.

Καθώς οι διαταραχές άγχους και η κατάθλιψη επηρεάζουν τους ανθρώπους πολύ διαφορετικά, απαιτούν θεραπευτικές προσεγγίσεις που λαμβάνουν υπόψη αυτές τις πολυπλοκότητες, υπογραμμίζεται.
Μόνο έτσι επισημαίνουν οι ειδικοί και με την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών, τα προβιοτικά μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμο εργαλείο σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών.

Διαφήμιση