Αρχική Ειδήσεις Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

0
Ακίνητα, κατοικία, σπίτια
Διαφήμιση

Συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων δεν θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρεται σε σχετική διάταξη, που ψηφίστηκε στην Βουλή.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

  • Οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω.

Οι προϋποθέσεις απαλλαγής

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ
ΑΚΙΝΗΤΑ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Για πλήρη απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

  • Έγγαμος (με τρία εξαρτώμενα μέλη):16.000 ευρώ
  • Έγγαμος (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
  • Έγγαμος (με 5 εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
  • Έγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειας του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3. Ο φορολογούμενος ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του, αν είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας.

Τι ισχύει με την αναπηρία

  • Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
  • Η αναπηρία των τέκνων λαμβάνεται από την Εφαρμογή των ΔΟΥ “Καταχώρηση Αναπήρων “ή από τα αρχεία των ΚΕΠΑ ή εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος , από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έτους 2016.

Επιπλέον επισημαίνεται πως εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν στα τέλη Αυγούστου και η πρώτη δόση πληρωμής θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου και οι επόμενες δόσεις ανά μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021.

Διαφήμιση