Αρχική Ειδήσεις Η Παναγία Σουμελά θα “ανοίξει” τελικά για προσευχή το Δεκαπενταύγουστο

Η Παναγία Σουμελά θα “ανοίξει” τελικά για προσευχή το Δεκαπενταύγουστο

0
Σουμελά
Παναγία Σουμελά
Διαφήμιση

Θα ανοίξει ή δεν θα ανοίξει για προσευχή το Δεκαπενταύγουστο η Παναγία Σουμελά; Η απάντηση στο ερώτημα του τελευταίου 24ώρου, φαίνεται να είναι θετική εν τέλει, μετά από σχετική ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αρχικά διαψεύστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να αναθεωρηθεί στη συνέχεια.

Μετά το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πήγε ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας στο πολιτικό του παιχνίδι και την Παναγία Σουμελά, με ανακοίνωση που τη θέλει να “ανοίγει” για προσευχή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν, ανέφερε πως η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα θα δεχθεί πιστούς για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Η Παναγία Σουμελά είχε παραμείνει κλειστή για κάποιο διάστημα για εργασίες αποκατάστασης, με τον Ερντογάν να δίνει το “παρών” μέσω βιντεοκλίσης, ανακοινώνοντας τη λήξη των εργασιών. Την ίδια ώρα βρήκε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα πως η κυβέρνηση του είναι υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών.

Όπως είπε “αν ήμασταν ένα έθνος που στοχοποιεί τα σύμβολα άλλων θρησκειών, η Μονή Σουμελά που βρίσκεται στην κατοχή μας τους τελευταίους πέντε αιώνες, θα είχε εξαφανιστεί για πάντα“.

Παράλληλα, προς επίρρωση των λεγομένων του ανέφερε πως “στις 15 Αυγούστου οι ορθόδοξοι πολίτες μας θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τη θρησκευτική λειτουργία για την Παναγία”.

Από τη μεριά του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διέψευσε αρχικά τα λεγόμενά του, επικαλούμενο πως η διεξαγωγή προσευχής δεν θα ήταν κάτι το εφικτό. Ο λόγος, τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αφού, οι τουρκικές αρχές δεν είχαν επιτρέψει την τέλεσή της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του.

Το τελικό αποτέλεσμα

Ωστόσο, με νεότερη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Τετάρτης, θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από την Πρωτοσυγγελλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς στις 28 Ιουλίου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν και τον ευχαρίστησε για τα έργα ανακαίνισης στην Μονή.

Την πανηγυρική λειτουργία το στις 15 Αυγούστου θα τελέσει ο μητροπολίτης Καλλιουπόλεως, Σηλυβρίας και Ζάμπιας.

Αναλυτικά η ανακοίνωσης του Οικ. Πατριαρχείου:

Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται, ὅτι κατόπιν νεωτέρου ἐγγράφου τῆς Νομαρχίας Τραπεζοῦντος, ἀλλά καί σχετικῆς ἀνακοινώσεως τοῦ Ἐξοχωτάτου κυρίου Προέδρου τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας, ἐπετράπη ἡ τέλεσις τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Παναγίας Σουμελᾶ κατά τήν ἑορτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου.

Τήν πανηγυρικήν αὐτήν Λειτουργίαν θά τελέσουν κατά τήν μεγάλην Θεομητορικήν ἑορτήν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος καί Ζάμπιας κ. Ἰωάννης, Ἱεράρχης τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας.
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος τήν 28ην τ. μ. ἐπεκοινώνησε τηλεφωνικῶς πρός τόν Ἐξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan καί τόν ηὐχαρίστησε διά τά γενόμενα ἐν τῇ ὡς ἄνω ἱστορικῇ Μονῇ συστηματικά ἀνακαινιστικά ἔργα καί, ἐπί τῇ εὐκαιρίᾳ, διεβίβασεν εἰς αὐτόν τάς εὐχάς καί τά συγχαρητήρια τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς περί αὐτό ἐνταῦθα Ὁμογενείας διά τήν ἐπί θύραις ἑορτήν τῶν θυσιῶν (Kurban Bayramı).

Πηγές: kathimerini.gr, skai.gr

Διαφήμιση