Αρχική Επιστήμη Οι δονήσεις της Γης μειώθηκαν κατά 50% από την έναρξη της πανδημίας

Οι δονήσεις της Γης μειώθηκαν κατά 50% από την έναρξη της πανδημίας

0
Photo RAUL ARBOLEDA AFP Δρόμοι στη Bogota της Κολομβίας.
'Αδειοι δρόμοι στη Bogota της Κολομβίας. Φωτογραφία: RAUL ARBOLEDA/AFP από sueddeutsche.de
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Οι δονήσεις της Γης μειώθηκαν κατά 50% από την έναρξη της πανδημίας και συγκεκριμένα, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ήσυχα…

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Science αναφέρεται στις δονήσεις που προκαλούνται από την ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη, και όσοι τυχαίνει να ζουν κοντά σε γραμμές τρένου, μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά σε τι αναφέρεται. Άνθρωποι και οχήματα που πηγαινοέρχονται, εργασίες κατασκευών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, προκαλούν “σεισμικά κύματα” τα οποία εξαπλώνονται σε υψηλή συχνότητα στην επιφάνεια του πλανήτη.

Για τους σεισμολόγους, το “lockdown” είναι σαν ένα μοναδικό πείραμα

Οι ανθρωπίνως προκαλούμενες δονήσεις είναι πιο έντονες κατά τις εργάσιμες ημέρες κοντά στις μεγάλες πόλεις, όπου μόνο οι αργίες εξασφαλίζουν μετά βίας λίγη ησυχία. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης υπό τον σεισμολόγο Thomas Lecocq ποτέ δεν είχαν παρατηρήσει τίποτα αντίστοιχο με ό,τι παρατήρησαν εν μέσω πανδημίας.

“Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά, πως ακριβώς επηρεάζει η ανθρώπινη δραστηριότητα, το φλοιό και τον μανδύα της Γης και μπορεί να μας βοηθήσει περαιτέρω ώστε να διαχωρίσουμε τον ανθρώπινο από το φυσικό “θόρυβο”, δήλωσε ο άλλος συγγραφέας της μελέτης, Stephen Hicks.

Με τον όρο “θόρυβος”, οι σεισμολόγοι αναφέρονται στις μόνιμες κινήσεις της Γης, οι οποίες δεν πυροδοτούνται από μεμονωμένα γεγονότα, όπως για παράδειγμα από ένα σεισμό.

Φυσικές πηγές σεισμικού θορύβου είναι τα ωκεάνια κύματα ή οι θύελλες. Η Γη δονείται ακόμη και χωρίς ανθρώπους: κάθε δέντρο που λυγίζει από τον άνεμο μεταφέρει τη δόνηση στο έδαφος.

Για τους σεισμολόγους αυτή ήταν η μεγαλύτερη παύση. Είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν εις βάθος το “φυσικό ήχο” – χωρίς τον ενοχλητικό ανθρώπινο θόρυβο. Εμπειρικά, είναι για εκείνους, ότι για εμάς, εάν πάμε στο δάσος και αφουγκραστούμε τους ήχους. Τότε ξαφνικά, διαπιστώνουμε πως υπάρχουν θόρυβοι στην “ησυχία”. Είναι η στιγμή που “ακούμε” τη Γη.

Πηγή πληροφοριών: sueddeutsche.de

Διαφήμιση