Αρχική Περιβάλλον Ο τουριστικός τομέας αναλαμβάνει δράση για τη ρύπανση από πλαστικό

Ο τουριστικός τομέας αναλαμβάνει δράση για τη ρύπανση από πλαστικό

0
ρύπανση - πλαστικών - Covid-19
Διαφήμιση

Ένα νέο σύνολο συστάσεων εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO). Περιγράφει πώς ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στην πλαστική ρύπανση. Ενώ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της δημόσιας υγείας της πανδημίας Covid-19.

Η συνεχιζόμενη πανδημία έχει πλήξει τον τουριστικό τομέα. Θέτοντας σε κίνδυνο περισσότερες από 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πλαστικών Τουρισμού

Τώρα, καθώς οι χώρες αρχίζουν να ανακάμπτουν, η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Τουρισμού Πλαστικών, με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ellen MacArthur, δημιουργεί ένα σχέδιο δράσης.

Σύμφωνα με τις συστάσεις ο τομέας πρέπει συνεχίσει την δράση κατά της πλαστικής ρύπανσης. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ανάκτησης.

Οι παράγοντες υπεύθυνης ανάκαμψης του τουριστικού τομέα

  • Η μείωση του αποτυπώματος των πλαστικών.
  • Η αύξηση δέσμευσης των προμηθευτών.
  • Η στενότερη συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών αποβλήτων.
  • Η διασφάλιση της διαφάνειας.

Τόσο για τους ενδιαφερόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των αιτίων της πλαστικής ρύπανσης.

Σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

ρύπανση

Καθώς ο τομέας του τουρισμού ξεκινά ξανά, έχουμε την ευθύνη να οικοδομήσουμε καλύτερα, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Η μη διαχείριση της μετάβασης στη νέα πραγματικότητα με υπεύθυνο τρόπο, μπορεί να έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συμπεριλαμβανομένης και της έντονης εστίασης στα μέτρα υγείας και υγιεινής.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η ανανεωμένη δέσμευση είναι ζωτικής σημασίας.”

Ανησυχίες για επιπλέον μόλυνση του περιβάλλοντος, λόγω Covid-19

Όταν δεν απορρίπτονται σωστά, προϊόντα όπως γάντια, μάσκες και μπουκάλια απολυμαντικών μπορεί να καταλήξουν να μολύνουν τα φυσικά περιβάλλοντα γύρω από μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

“Πρέπει να ακολουθήσουμε μια επιστημονική προσέγγιση, υπογραμμίζει η Διευθύντρια του Τμήματος Οικονομίας του UNEP Λίγια Νόρονχα.

Να υποστηρίξουμε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και τοπικές κοινότητες. Για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της υγιεινής, χωρίς να δημιουργούμε ρύπανση και να προκαλέσουμε βλάβη στο φυσικό περιβάλλον”.

Accor, Club Med και Iberostar Group δεσμεύονται για το περιβάλλον

Πλαστικά μιας χρήσης

Οι συστάσεις έρχονται καθώς οι μεγάλες παγκόσμιες τουριστικές εταιρείες Accor, Club Med και Iberostar Group ενισχύουν τη δέσμευση τους να καταπολεμήσουν τη ρύπανση από πλαστικά.

Και θα γίνουν τρεις από τους πρώτους επίσημους που θα υπογράψουν την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πλαστικών Τουρισμού, μαζί με περισσότερους από 20 άλλους από όλες τις ηπείρους.

Σχετικά με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πλαστικών Τουρισμού

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πλαστικών Τουρισμού ενώνει τον τουριστικό τομέα πίσω από ένα κοινό όραμα για την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της πλαστικής ρύπανσης.

Δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να αναλάβουν συντονισμένη δράση, οδηγώντας για παράδειγμα στη στροφή προς μια κυκλικότητα στη χρήση πλαστικών.

Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμου τουρισμού του δικτύου One Planet. Μιας εταιρικής σχέσης πολλών ενδιαφερομένων για την υλοποίηση του SDG 12 για την αειφόρο κατανάλωση και παραγωγή.

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πλαστικών Τουρισμού καθοδηγείται από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, συνεργασία με το Ίδρυμα Ellen MacArthur.

Διαφήμιση