Αρχική Special Topics Ο νέος κομήτης NEOWISE πλησιάζει τη Γη

Ο νέος κομήτης NEOWISE πλησιάζει τη Γη

0
κομήτης
Διαφήμιση

Ο νέος κομήτης NEOWISE που προέρχεται από τα πιο μακρινά μέρη του ηλιακού συστήματός μας, πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Γη.

Ευτυχώς, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, θα περάσει σε ασφαλή απόσταση έως 103 εκατ. χλμ. από τον πλανήτη μας στις 22 Ιουλίου.

κομήτης

Ο διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων κομήτης πέρασε στις 3 Ιουλίου το περιήλιο του, επιβιώνοντας από το κοντινό πέρασμα του από τον Ήλιο. Και καθώς επιστρέφει, η πορεία του θα διασταυρωθεί με εκείνη της Γης.
Το πολύ κοντινό πλησίασμα στον Ήλιο σε απόσταση 44 εκατ. χλμ., είχε ως συνέπεια να «ψηθούν» τα εξωτερικά στρώματα του κομήτη. Και έτσι αέρια και σκόνη εκτινάχθηκαν από την παγωμένη επιφάνειά του, δημιουργώντας μία μεγάλη ουρά.

Φωτογραφίες και από τους αστροναύτες

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι σπεύδουν να παρατηρήσουν τον κομήτη, πριν χαθεί στα βάθη του διαστήματος.
Οι αστροναύτες όμως στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είναι πιο τυχεροί. Βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση ψηλά στην ατμόσφαιρα και κατάφεραν ήδη να τον φωτογραφήσουν.

Πότε ανακαλύφθηκε ο κομήτης

Ο κομήτης, ανακαλύφθηκε φέτος τον Μάρτιο. Από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA.

Θα είναι έως τις 11 Ιουλίου ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι στον σκοτεινό και καθαρό πολύ πρωϊνό ουρανό. Περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου. Στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.

Διαφήμιση