Αρχική Ειδήσεις Ν. Δένδιας: “Το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ”

Ν. Δένδιας: “Το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ”

0
barbaros
Διαφήμιση

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Δένδιας τόνισε πως το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ. Και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Όπως είπε ακόμα και με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας

Η υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο είναι οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Και διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά έχει διακηρύξει πως είναι πάντα ανοικτή σε διάλογο. Αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων.

Επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης. Και να επιλυθεί εκεί η διαφορά.

“Δεν αντιλαμβανόμαστε να έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία, τόνισε. Αυτό είναι το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου”.

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε και προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα αυτό που επιδιώκει στην περιοχή είναι η επικράτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς, τον οποίο επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου

Όπως τόνισε υπάρχουν σημεία που θα πρέπει η Ελλάδα να συνεννοηθεί με την Τουρκία. Αναφέροντας ως παράδειγμα τον πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζει στο Ακούγιου. Για τον οποίο, σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλούς λειτουργίας σε όλες τις γύρω χώρες της περιοχής.

“Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά δεν είναι στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής διαφοράς”, υπογράμμισε.

Και τόνισε το θέμα του κανονισμού ναυσιπλοΐας μέσα στα Στενά, επισημαίνοντας πως η Τουρκία έχει υπερβεί τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Η παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ

Μέρκελ

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε “καταλυτική για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία”, την παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Επισημαίνοντας πως έχει αυξημένο κύρος στην ΕΕ.

Αλλά έχει και το θεσμικό καθήκον να χειριστεί θέματα που αφορούν την ασφάλεια της ΕΕ. Και των κρατών-μελών της, καθώς η Γερμανία ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Επίσης, χαρακτήρισε εξαιρετική την σχέση Ελλάδας-Γαλλίας. Και επεσήμανε πως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχει επίσης σαφή θέση στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Διαφήμιση