Αρχική Διάστημα Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα “καταβροχθίζει” έναν ήλιο τη μέρα

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα “καταβροχθίζει” έναν ήλιο τη μέρα

0
J157 από futuretimeline.net
Φωτό του futuretimeline.net

Γιγαντιαία μαύρη τρύπα, ασύλληπτης μάζας “καταβροχθίζει” ημερησίως τόση μάζα που αντιστοιχεί στο δικό μας Ήλιο! Πρόκειται για την πιο ταχέως διογκούμενη μαύρη τρύπα του σύμπαντος και είναι 34 δις φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο.

Η πρώτη καταγραφή

Αυτή η γιγαντιαία μαύρη τρύπα είχε ταυτοποιηθεί και ερευνηθεί για πρώτη φορά από επιστήμονες τον Μάιο του 2018, οι οποίοι είχαν φτάσει τότε στο συμπέρασμα ότι τρέφεται με μάζα αντίστοιχη με αυτή του δικού μας ήλιου κάθε δύο ημέρες, κάτι που τελικώς αποδείχθηκε λανθασμένο.

Τα νέα στοιχεία

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα, γνωστή με την ονομασία J2157, είναι η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που έχει μετρηθεί σε μία τόσο πρώιμη χρονική περίοδο του σύμπαντος. Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί (2009) ανεξαρτήτως ηλικίας είναι η Abell 85, με μάζα 40 δις φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο.

“Την παρατηρούμε σε μία περίοδο που το σύμπαν ήταν μόλις 1.2 δισεκατομμυρίων ετών, λιγότερο από 10% από την τωρινή ηλικία του”, αναφέρει σχετικά ο Κρίστοφερ Όνκεν, επικεφαλής της έρευνας και επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Έρευνας Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Μάλιστα, φαντάζει με γίγαντα μπροστά στην επίσης τεράστια μαύρη τρύπα Sagittarius A, η οποία βρίσκεται στον δικό μας γαλαξία.

“Η μάζα της μαύρης τρύπας είναι περίπου 8.000 φορές μεγαλύτερη από τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του δικού μας γαλαξία, σημείωσε ο Όνκεν. Ενώ, προσέθεσε χαρακτηριστικά πως “Αν η μαύρη τρύπα του δικού μας γαλαξία ήθελε να γίνει τόσο τεράστια, θα έπρεπε να καταβροχθίσει τα δύο τρίτα όλων των άστρων του γαλαξία”.

Η J2157 βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 δις ετών φωτός στο μακρινό σύμπαν.

Η προσπάθεια κατανόησης του πως αυτές οι τεράστιες μαύρες τρύπες εξελίχθηκαν κατά τις πρώιμες ημέρες του σύμπαντος αποτελεί στόχο πολλών αστρονόμων, οι οποίοι συνεχίζουν να αναζητούν και άλλους παρόμοιους κοσμικούς γίγαντες.

Το πιο λαμπερό κβάζαρ

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
H μαύρη τρύπα J2157 φαίνεται στο κέντρο. Βρίσκεται δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, με συνέπεια οι επιστήμονες να παρατηρούν την εικόνα της με 1.2 δις έτη φωτός καθυστέρηση, δηλαδή λιγότερο από το 10% της τωρινής της ηλικίας και κατάστασης. Φωτογραφία από dailymail.co.uk

Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα εντοπίστηκε από τους αστρονόμους λόγω της έντονης λάμψης της στο υπεριώδες φως. Ενώ γενικώς το φως είναι αδύνατον να εξέλθει από μία μαύρη τρύπα, η J2157 εκπέμπει ακτίνες Χ και υπεριώδες φως, λόγω της γιγαντιαίας… όρεξης της.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα θεωρείται το πιο λαμπερό κβάζαρ, τα οποία αποτελούν υπεργιγαντιαίες μαύρες τρύπες στους διάφορους γαλαξίες του σύμπαντος, οι οποίες εκπέμπουν τόση πολλή ενέργεια, με αποτέλεσμα να φαίνονται σαν αστέρια μέσα από ένα τηλεσκόπιο.

Αν είχαμε αυτό το τέρας να κάθεται στο κέντρο του γαλαξία μας, θα φαινόταν δέκα φορές φωτεινότερο από μία πανσέληνο“, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Γουλφ, επίσης ερευνητής και καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Πηγές kathimerini.gr , dailymail.co.uk

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here