Αρχική Επιλεγμένα Κώστας Καραμανλής: «Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον – Προχωράμε με σχέδιο και...

Κώστας Καραμανλής: «Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον – Προχωράμε με σχέδιο και πρόγραμμα»

0
blink5

Το ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση παρουσίασε ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής, σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η εταιρεία Blink Charging Hellas.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, αλλά και προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον. Και σε αυτό θέλουμε να προχωρήσουμε με σχέδιο και πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Προϋποθέσεις και άξονες

blink3

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι προϋπόθεση για την ηλεκτροκίνηση αποτελεί ασφαλώς και η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου για την ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης. Και ανέπτυξε τους τρεις κυριότερους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο:

1. Ανανέωση του γερασμένου στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων: «Σήμερα έχουμε έναν από τους πιο γερασμένους στόλους αυτοκινήτων της Ευρώπης. Έχουμε θέσει, όμως, έναν φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο. Σε 10 χρόνια από σήμερα, το 2030, 1 στα 3 αυτοκίνητα που θα τίθενται σε κυκλοφορία να είναι ηλεκτρικά», ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Το σχέδιο της κυβέρνησης καλύπτει κάθε κατηγορία:

  • ΙΧ: Με σοβαρά κίνητρα για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων. Και για τα αυτοκίνητα και για τα δίκυκλα.
  • Επαγγελματικά οχήματα: Αντίστοιχα κίνητρα θα δοθούν και για τα φορτηγά, αλλά και για την ανανέωση με ηλεκτρικά οχήματα του στόλου των εταιρειών.
  • Ταξί: Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση των ταξί.
  • Λεωφορεία: Στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και για τον οποίο έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεγάλο μέρος προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα. Μάλιστα τους επόμενους μήνες, έως τον Οκτώβριο, θα κυκλοφορήσουν δοκιμαστικά δυο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας.

blink2

2. Δημιουργία υποδομών για εύκολη φόρτιση: «Γιατί είναι αυτονόητο πως ηλεκτροκίνηση χωρίς εύκολη φόρτιση δεν γίνεται! Στόχος μας είναι, λοιπόν, η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου για την ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Τα σημεία αυτά θα βρίσκονται σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και σε ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους. «Στόχος μας είναι για φέτος, ο αριθμός των σημείων φόρτισης να προσεγγίσει τους 2.000», ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

3. Λεπτομερής παρακολούθηση της Αγοράς Ηλεκτροκίνησης: Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα λειτουργεί ειδικότερα Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, όπου θα καταγράφονται όλες οι υποδομές επαναφόρτισης και οι σχετικοί φορείς.

Συνεργασίες

Κώστας Καραμανλής: «Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον - Προχωράμε με σχέδιο και πρόγραμμα»

Καθώς το θέμα της ηλεκτροκίνησης ως κεντρικός πολιτικός στόχος διατρέχει σειρά Υπουργείων, ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, που παρέστησαν και τοποθετήθηκαν επίσης στην εκδήλωση.

Ο κ. Καραμανλής με αφορμή την εκδήλωση εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία μπορεί να δώσει ώθηση σε καινοτόμες πτυχές της ελληνικής οικονομίας και να φέρει αποτελέσματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αλλά και βελτιώνουν την καθημερινότητα.

«Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, ενώνοντας δυνάμεις, στηρίζουμε την Ελλάδα», δήλωσε, σημειώνοντας την παρουσία στην εκδήλωση του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here