Αρχική Ενέργεια Κ. Χατζηδάκης: Ρήτρα κλιματικής αλλαγής σε όλα τα νομοσχέδια

Κ. Χατζηδάκης: Ρήτρα κλιματικής αλλαγής σε όλα τα νομοσχέδια

0
Πορεία για το κλίμα στην Αθήνα

Σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τον Ντόναλντ Τραμπ και την απόφασή του να αποδυναμώσει κάθε περιβαλλοντικό νόμο των τελευταίων 50 χρόνων, ο Κωστής Χατζηδάκης, εισηγήθηκε για πρώτη φορά την εφαρμογή «ρήτρας κλιματικής αλλαγής» σε κάθε νομοσχέδιο που θα εισάγεται προς ψήφιση.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή, εξήγησε ότι με τον όρο «ρήτρα κλιματικής αλλαγής» εννοεί τη συμπερίληψη σε κάθε νομοσχέδιο -στις περιπτώσεις όπου είναι εφικτό- δράσεων οι οποίες υπηρετούν αυτόν τον στόχο, αλλά και την αποφυγή υιοθέτησης μέτρων που θα επιβαρύνουν το κλίμα.

Ανάγκη για άμεσες λύσεις

Κ. Χατζηδάκης: Ρήτρα κλιματικής αλλαγής σε όλα τα νομοσχέδια

“Δεκαοκτώ από τα τελευταία 20 χρόνια ήταν τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι φυσικές καταστροφές που συνδέονται με τον καιρό έχουν αυξηθεί κατά 350% σε σχέση με τη δεκαετία του 1980. Έχουμε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή συνδέεται άμεσα με την διάδοση ασθενειών και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πανδημιών” υπογράμμισε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι μόνο αυτά τα στοιχεία αρκούν για να συνειδητοποιήσει κανείς “το μέγεθος –αλλά και την αμεσότητα- της πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας και αυτό σημαίνει ότι έχουμε την ανάγκη για άμεσες λύσεις“.

Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει συνειδητοποιήσει και γι΄αυτό η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία συνδέεται άμεσα με το νέο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης που συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση ως αναπληρωτής Πρόεδρος, επισήμανε την ανάγκη γρήγορης εκπόνησης των περιφερειακών σχεδίων κλιματικής αλλαγής που εκκρεμούν αλλά και τη σημασία της διατομεακής προσέγγισης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Εθνικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή είναι το κεντρικό γνωμοδοτικό όργανο του Κράτους για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Αποτελείται από εκπροσώπους Υπουργείων, της Ακαδημαϊκής κοινότητας (μεταξύ των οποίων ο Έλληνας εκπρόσωπος για θέματα κλιματικής αλλαγής, Χρήστος Ζερεφός και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης), της κοινωνίας των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here