Αρχική COVID-19 ΕΚΠΑ: Σε εξέλιξη η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για τον COVID-19

ΕΚΠΑ: Σε εξέλιξη η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για τον COVID-19

0
covidtest2 1025x559 2
Διαφήμιση

Στις 22 Ιουνίου ξεκίνησε η οροεπιδημιολογική μελέτη για το νέο κορωνοϊό COVID-19 στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στόχος της μελέτης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου 2020, είναι ο έλεγχος σημαντικού και αντιπροσωπευτικού αριθμού μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΕΚΠΑ για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στο αίμα τους.

Ο απώτερος σκοπός βέβαια είναι η χάραξη ορθολογικής στρατηγικής για τον χρόνο και τρόπο άρσης των περιοριστικών μέτρων εντός του ΕΚΠΑ, και η επιλογή της ασφαλέστερης τακτικής για τη σταδιακή επαναλειτουργία του μεγαλύτερου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας μας.

Στην ερευνητική ομάδα της μελέτης συμμετέχουν 15 καθηγητές του ΕΚΠΑ από την Ιατρική Σχολή και τα Τμήματα Βιολογίας, Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών και Χημείας.

5.000 εθελοντές-δότες

ΕΚΠΑ: Σε εξέλιξη η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για τον COVID-19

Από το σύνολο των εθελοντών που δήλωσαν συμμετοχή επελέγησαν 5.000 δότες: οι 2.300 είναι προπτυχιακοί ενεργοί φοιτητές όλων των Σχολών και Τμημάτων (συνολικά 43) του ΕΚΠΑ, οι 600 μεταπτυχιακοί φοιτητές (φοιτούντες σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και συνεργάτες που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ) και οι 2.100 εθελοντές-δότες είναι μέλη ΔΕΠ όλων των βαθμίδων, μέλη ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ, μη διδάκτορες βοηθοί και επιστημονικοί συνεργάτες, καθώς και μέλη του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος.

Από αυτούς, 1.000 δήλωσαν ότι επιθυμούν να επανελεγχθούν και σε δεύτερο χρόνο μετά από 5 μήνες – τον Οκτώβριο του 2020.

Η μέθοδος

ΕΚΠΑ: Σε εξέλιξη η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για τον COVID-19

Για την ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού χρησιμοποιείται εμπορικά διαθέσιμο τεστ με τη χρήση ηλεκτροχημειοφωταύγειας (ΕCLIA), το οποίο από το Μάιο του 2020 έχει λάβει Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φάρμακων (FDA) των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο τεστ αντισωμάτων έχει πολύ υψηλή ευαισθησία (100%) και ειδικότητα (99,8%), χαρακτηριστικά που το προκρίνουν διεθνώς μεταξύ των πλέον αξιόπιστων για οροεπιδημιολογικές μελέτες.

Επιπολασμός στο 0,53%

Koρωνοϊός

Ήδη έχουν συλλεχθεί περίπου 2.000 δείγματα αίματος από τα οποία έχουν ήδη αναλυθεί περίπου 1.300 και έχουν ταυτοποιηθεί 13 θετικά. O επιπολασμός αντισωμάτων εκτιμήθηκε στο 1,0%, και κατανέμεται ισομερώς μεταξύ φοιτητών και μελών/εργαζομένων του Ιδρύματος. Οι 6 από τους 13 θετικούς σε αντισώματα ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό και πιθανόν αποτελούν εισαγόμενα κρούσματα. Συνεπώς, ο επιπολασμός αντισωμάτων των εγχώριων κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,53%. Ο χαμηλός επιπολασμός είναι συμβατός με προηγούμενες εκτιμήσεις για την Ελλάδα που υπολογίζουν το ποσοστό του κάτω από 1,5%. Είναι σημαντικό ότι η πλειονότητα των μέχρι τώρα θετικών δειγμάτων αφορά σε ασυμπτωματικούς ή συμπτωματικούς με ήπια συμπτώματα, δηλαδή άτομα τα οποία ενώ είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό, είτε δεν εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου COVID-19, είτε εμφάνισαν ήπια μη ειδικά συμπτώματα, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, και συνεπώς δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here