Αρχική Καταστροφές Διαρροή μεθανίου εντοπίστηκε στο βυθό της Ανταρκτικής

Διαρροή μεθανίου εντοπίστηκε στο βυθό της Ανταρκτικής

0
Διαρροή μεθανίου εντοπίστηκε στο βυθό της Ανταρκτικής
Φωτογραφία του βυθού στο σημείο κατάδυσης Cinder Cones στο McMurdo Sound της Ανταρκτικής. Τα λευκά σημεία υποδηλώνουν την παρουσία μικροβίων που τρέφονται με μεθάνιο καθώς αυτό ξεγλιστρά στην επιφάνεια. Πηγή: Andrew Thurber/Oregon State University, όπως δημοσιεύθηκε στη theguardian.com
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Η πρώτη ενεργή διαρροή μεθανίου εντοπίστηκε στο βυθό της Ανταρκτικής. Οι επιστήμονες τώρα, κάνουν λόγο για ενδεχομένως, μη αναστρέψιμη πορεία υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μικρόβια, που υπό κανονικές συνθήκες καταναλώνουν αέρια του θερμοκηπίου, πριν αυτά διαρρεύσουν στην ατμόσφαιρα. Όμως, τα εν λόγο μικρόβια, αυτή τη φορά βρίσκονται σε μικρές συγκεντρώσεις, που σημαίνει, ότι επιτρέπεται στο πλεονάζον αέριο να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα.

Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τεράστιες ποσότητες μεθανίου, που εκτιμάται ότι υφίστανται κάτω από το βυθό της Ανταρκτικής, θα μπορούσαν τώρα να διαρρέουν σταδιακά στην ατμόσφαιρα. Φαινόμενο που οι επιστήμονες θεωρούν “ιδιαίτερα ανησυχητικό”

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική εφημερίδα Proceedings of the Royal Society, η τοποθεσία διαρροής, εντοπίζεται στα 10 μέτρα βάθος στο σημείο Cinder Cones στο McMurdo Sound της Ανταρκτικής.

Οι πρώτες ενδείξεις στο σημείο, χρονολογούνται στο 2011 και σε τυχαία παρατήρηση δυτών. Ωστόσο, από το 2016 οι επιστήμονες μελετούν εντατικά το σημείο, ενώ ξεκίνησαν και σχετικές εργαστηριακές μελέτες.

“Η καθυστερήσεις -της κατανάλωσης μεθανίου από τα μικρόβια- είναι το πιο σημαντικό από τα ευρήματα”, ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Andrew Thurber, του Oregon State University. “Δεν είναι καλά νέα. Χρειάστηκε πάνω από 5 χρόνια στα μικρόβια, για να κάνουν την εμφάνισή τους και ακόμη και τότε, υπήρχε ακόμα πλεονάζον μεθάνιο που διέρρεε ταχέως από το βυθό.”

Η απελευθέρωση μεθανίου από κατεψυγμένες υπόγειες αποθήκες αυτών των παγωμένων περιοχών, αποτελεί σημείο αναφοράς, το οποίο θορυβεί τους επιστήμονες γιατί όταν συμβεί σημαίνει πως είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση που οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το σημείο διαρροής, βρίσκεται στη μια πλευρά ενός ενεργού ηφαιστείου, ωστόσο φαίνεται πως δεν προήλθε από εκεί. Καθώς, η προέλευση του μεθανίου της διαρροής είναι υπό διερεύνηση, η ανεξάρτητη από τη συγκεκριμένη έρευνα, καθηγήτρια Jemma Wadham, από το University of Bristol, δήλωσε: “Η Ανταρκτική και το στρώμα πάγου της, αποτελούν “μαύρες τρύπες” ως προς την κατανόηση που έχουμε για τον κύκλο του μεθανίου στη Γη – Είναι δύσκολα μέρη για να εργάζεσαι”.

Ενώ προσέθεσε, “Θεωρούμε ότι είναι πιθανό να υπάρχει σημαντική αποθήκη μεθανίου κάτω από το στρώμα πάγου. Η μεγάλη ερώτηση είναι: Πόσο μεγάλη είναι η έλλειψη μικροβίων σε σχέση με την ταχύτητα διαρροής του μεθανίου που πιθανών θα προκύψει στο ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης πάγου.”

Οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες αν αυτό θα γίνει σύντομα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που πλήττει τον κόσμο.

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com

Διαφήμιση