Αρχική Περιβάλλον Χατζηδάκης: Γκρέμισμα 1.000 αυθαιρέτων μέσα στο 2020

Χατζηδάκης: Γκρέμισμα 1.000 αυθαιρέτων μέσα στο 2020

0
αυθαίρετα
Διαφήμιση

Διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου που αφορά θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, που βγήκε χθες σε διαβούλευση, έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Για τον χωροταξικό σχεδιασμό

Χατζηδάκης: Γκρέμισμα 1.000 αυθαιρέτων μέσα στο 2020

«Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη να ισορροπήσουμε ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και την προστασία του περιβάλλοντος», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι «πολεοδομικά σχέδια υπάρχουν σήμερα, μόνο για το 20% της χώρας και τα περισσότερα είναι απαρχαιωμένα. Στόχος μας μέσα σε οκτώ με 10 χρόνια να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων, ώστε να έχουμε δασολόγιο, κτηματολόγιο και πολεοδομικά σχέδια για όλη τη χώρα. Αυτό θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε μια σύγχρονη χωροταξική και περιβαλλοντική πολιτική.» Ταυτόχρονα όμως διευκρίνισε ότι «Στους τουριστικούς δήμους θα προτάξουμε την εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων».

Για την εκτός σχεδίου δόμηση

«Βάζουμε περιορισμούς μεσοσταθμικά 10% σε σχέση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα και στη βιομηχανία βάζουμε μεγαλύτερους περιορισμούς για την εκτός σχεδίου δόμηση, βάζουμε 33%.» τόνισε ο υπουργός ενώ υπογράμμισε πως «σε αντιστάθμισμα λέμε ότι σε πάρκα επιχειρηματικά ή σε περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης  τουριστικής ανάπτυξης, όταν γίνεται οργανωμένα η τουριστική ανάπτυξη θα μπορείς να έχεις παραπάνω συντελεστές.»

Για τις παρεκκλίσεις

«Έως σήμερα ο κανόνας ήταν ότι μπορείς να χτίζεις στα 4 στρέμματα. Από εκεί και πέρα υπήρχαν πολλές εξαιρέσεις-παρεκκλίσεις και υπό προϋποθέσεις μπορούσες να χτίζεις και στα 700 μέτρα» είπε ο κ. Χατζηδάκης και διευκρίνισε πως «αυτό θα ισχύει μόνο για δύο χρόνια για να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, από εκεί και πέρα θα ισχύει ο γενικός κανόνας, τα 4 στρέμματα για τα εκτός σχεδίου

Για Μύκονο και Σαντορίνη

Μύκονος

Στη Μύκονο και στη Σαντορίνη αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για τα τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται εκτός των ορίων οικισμών. «Στα δύο πιο άναρχα δομημένα νησιά του Αιγαίου θα παγώσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα που αφορά στον τουρισμό έως την έγκριση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, δηλαδή για διάστημα περίπου ενάμιση έτους», ενημέρωσε ο υπουργός με στόχο όπως επεσήμανε «να μπει φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα αυτών των κορεσμένων περιοχών για να μην πληγεί ο τουρισμός».

Για τα ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια

«Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας και της Ε.Ε για την κλιματική αλλαγή, γι΄αυτό και όσοι προτίθενται να χτίσουν ενεργειακά αναβαθμισμένα κτήρια θα επιβραβεύονται με πολεοδομική άδεια περισσότερων τετραγωνικών.»

Για τα πρόστιμα στο Κτηματολόγιο

κτηματολόγιο 2

Τα 2/3 των πολιτών έχουν σπεύσει να κάνουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας τους στο Κτηματολόγιο. Για τους υπόλοιπους αμελείς θα επιβληθούν πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ συν τις προσαυξήσεις επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν Κτηματολόγιο, Δασολόγιο και ολοκληρωμένο Σχέδιο Δόμησης,στη χώρα.

Για την Ψηφιακή Τράπεζα Γης

Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε πως το υπουργείο σχεδιάζει την Ψηφιακή Τράπεζα Γης. «Κάποιος που έχει διατηρητέο κτήριο θα αποζημιώνεται για το γεγονός ότι το συντηρεί και δεν μπορεί να χτίσει παραπάνω. Όποιος έχει το δικαίωμα να χτίσει περισσότερα τετραγωνικά, θα πληρώνει κάτι παραπάνω σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα γης και τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται, είτε από τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων είτε για να κάνουμε κάποιους κοινόχρηστους χώρους, ενημέρωσε.

Για το γκρέμισμα αυθαίρετων κατασκευών

Αυθαίρετα: Μπήκε η πρώτη μπουλντόζα στη Μακρόνησο

Καταλήγοντας ο υπουργός ενημέρωσε ότι «το δεύτερο εξάμηνο του 20 θα γκρεμίσουμε περισσότερα από 1.000 αυθαίρετες κατασκευές σε όλη τη χώρα, σε περιπτώσεις που έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Όταν έχεις σπίτια σε ρέματα δεν μπορείς να το ανέχεσαι».

Δείτε το βίντεο.

Διαφήμιση