Ως καύσιμο της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, στη νέα εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί σε 34 πόλεις σε όλη την Ελλάδα έως το 2024 και κυρίως στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών από τις οποίες προκύπτουν μεγαλύτερες και άμεσες ανάγκες.
Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα είναι πίσω στα συγκεκριμένο θέμα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυρίως χώρες, χαρακτήρισε όμως την πρόοδο των τελευταίων ετών «ανεκτή» και προανήγγειλε την επέκταση του δικτύου σε ακόμα περισσότερες πόλεις και καταναλωτές.
Για τις ΑΠΕ
Όσο για τις ΑΠΕ επισήμανε ότι “η χώρα έχει στόχο διπλασιασμό του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα γενικότερα από το 17% στο 35% έως το 2030, ενώ ταυτόχρονα το 60% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Όπως διαφαίνεται και από τους αριθμούς παρά το γεγονός ότι θα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ δεν θα καλύψουμε τα πάντα. Αυτή τη στιγμή βέβαια που μιλάμε υπάρχει και ένα θέμα με την αποθήκευση της ενέργειας αυτής μέχρι τότε βέβαια εικάζει κανείς ότι θα έχει αντιμετωπιστεί διότι θα υπάρχει εξέλιξη στη σχετική τεχνολογία”.
Για τα εθνικά θέματα
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε βέβαια και στα εθνικά θέματα υποστηρίζοντας ότι το γεγονός πως υπάρχει μία αποκλιμάκωση σε σχέση με την προκλητικότητα της Τουρκίας “δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε διότι δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία αλαζονεία και μία μεγαλομανία. Επομένως θα πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Βεβαίως και θέλουμε να ξεπεραστούν οι εντάσεις με την Τουρκία αλλά δεν μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας μόνο το καλό σενάριο πρέπει να εργαζόμαστε για το καλό σενάριο έχοντας στην άκρη όμως του μυαλού μας και το αρνητικό σενάριο”.
Σχετικά με την προοπτική ενός διαλόγου με την Τουρκία ο κ. Υπουργός τάχθηκε υπέρ υπό τις εξής δύο προϋποθέσεις: “Πρέπει τον διάλογο να το θέλουν και οι δύο και δεύτερον ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με ένα καθεστώς υποτιθέμενων εκβιασμών. Εκβιασμοί δεν περνάνε και το δείξαμε και στον αγωγό EastMed όταν ο κ. Ερτογάν απείλησε και τελικά υπογράψαμε μέσα σε ένα μήνα με το Ισραήλ και την Κύπρο και το δείξαμε και με την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών στον Έβρο την περασμένη άνοιξη. Έχουμε δώσει τις απαντήσεις, έτσι θα προχωρήσουμε, θέλουμε να είμαστε δύναμη ειρήνης αρκεί και η Τουρκία να θέλει να είναι μία χώρα που δρα μέσα σ’ αυτό τον αιώνα με τις αρχές της Ευρώπης και όχι να είναι ξεχασμένη δύο αιώνες πριν”.
Για την ηλεκτροκίνηση
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε επίσης για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του προγράμματος «κινούμαι ηλεκτρικά» την επόμενη βδομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερς και ποδήλατα που θα φτάνουν το 40% της αξίας.