Αρχική Ειδήσεις Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Πένθιμες καμπάνες και μεσίστιες σημαίες για την Αγία Σοφία

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Πένθιμες καμπάνες και μεσίστιες σημαίες για την Αγία Σοφία

0
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος kathimerinigr
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος -Πηγή φωτό: kathimerini. gr/ AP/Lefteris Pitarakis
Διαφήμιση

Την 24η Ιουλίου, πρώτη επίσημη της ισλαμικής προσευχής στην Αγία Σοφία, οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα χτυπούν πένθιμα. Την ίδια ώρα, όλες οι σημαίες που βρίσκονται στους ελληνορθόδοξους ιερούς ναούς θα κυματίζουν μεσίστιες.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συνήλθε χθες με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Η Ιερά Σύνοδος χαρακτήρισε την 24η Ιουλίου ημέρα πένθους και έντονης θλίψης για την “αρπαγή του Μεγάλου Ναού της Αγίας Σοφίας, της δικής μας Αγίας Σοφίας”.

Πρόκειται για τα “εγκαίνια, ενός προγράμματος πολιτιστικής και πνευματικής υπεξαίρεσης”

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ( ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EYROKINISSI)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ( ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EYROKINISSI)

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου απευθυνόμενα -με εγκύκλιό τους- προς τον ιερό κλήρο και τους πιστούς κάνουν λόγο για τα «εγκαίνια» ενός προγράμματος πολιτιστικής και πνευματικής υπεξαίρεσης και παραβίασης κάθε προτύπου αρμονικής συμβίωσης και αμοιβαίου σεβασμού και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν να εκφράζουν ανοιχτά τη θέση τους για την Αγία Σοφία μας, αρνούμενοι να υποχωρήσουν από τις δίκαιες επιδιώξεις τους.

“Ακούσαμε τις κραυγές της αγωνίας σας και του πόνου σας”, σημειώνουν οι ελληνορθόδοξοι ιεράρχες της Αμερικής.
Επιπλέον, καλούν όλους τους κληρικούς και όλους τους πιστούς σε κάθε εκκλησία της Αρχιεπισκοπής να ψάλλουν το απόγευμα της 24ης Ιουλίου τον Ακάθιστο Ύμνο, όπως ακριβώς τον ψάλλουν την Παρασκευή της Ε’ Εβδομάδας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Κοινή δήλωση Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νέας Υόρκης, καρδινάλιου Τίμοθι Μάικλ Ντόλαν

Τη βαθύτατη θλίψη και την αποδοκιμασία τους για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης “να αλλάξει το καθεστώς του παγκοσμίου φήμης ιερού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και να μετατρέψει ξανά αυτό το μοναδικό μνημείο ανθρώπινου και θεϊκού επιτεύγματος σε τζαμί”, εξέφρασαν πριν δύο ημέρες σε κοινή δήλωσή τους, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης, καρδινάλιος Τίμοθι Μάικλ Ντόλαν, ως αδελφοί εν Χριστώ και ηγέτες των αντίστοιχων θρησκευτικών κοινοτήτων της πόλης.

Οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες τόνισαν περαιτέρω ότι “η δημιουργία του σύγχρονου κράτους της Τουρκίας είναι συνώνυμη με το κοσμικό ιδεώδες της ενσωμάτωσης όλων, ανεξαρτήτως διακρίσεων. Με την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο, ο Πρόεδρος Κεμάλ Ατατούρκ ‘ανέδειξε’ αυτό το παγκόσμιο μνημείο ως σύμβολο μετάβασης από μια θεοκρατική αυτοκρατορία σε ένα κοσμικό κράτος, που τιμούσε την ισότητα όλων των πολιτών του” σημειώνουν οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες και κατέληξαν:

“Επιβεβαιώνουμε τη σοφία της απόφασης του Ατατούρκ και καλούε την τουρκική κυβέρνηση να αναστρέψει την τρέχουσα πολιτική της για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας. Στεκόμαστε ενωμένοι ως αδελφοί στην πίστη και αλληλέγγυοι σε όλους τους ανθρώπους καλής βούλησης και καλής πίστης, ώστε η Αγία Σοφία να παραμείνει αυτό που πραγματικά είναι. Δηλαδή, σύμβολο συνάντησης της ιστορίας, πνευματικής ανάτασης και ανθρώπινου επιτεύγματος ανώτατου επιπέδου προς δόξαν του ενός και μοναδικού θεού που μας έκανε όλους να είμαστε αδελφοί και αδελφές της μιας ανθρώπινης οικογένειας.”

Πηγή: cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here