Αρχική Ζώα Αισιόδοξα τα νέα για τους απειλούμενους γύπες της Νάξου

Αισιόδοξα τα νέα για τους απειλούμενους γύπες της Νάξου

0
γύπες της Νάξου
Διαφήμιση

Εξαιρετικά είναι τα νέα για τους απειλούμενους γύπες της Νάξου: Σύμφωνα με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, που πραγματοποίησε εργασία πεδίου μετά το lockdown, σε όλες τις επιβεβαιωμένες θέσεις φωλιάσματος παρατηρήθηκαν μικρά όρνια να απολαμβάνουν τις φροντίδες των γονιών τους. Αντίστοιχα θετικά ήταν τα πράγματα και στη γειτονική Ηρακλειά, με δύο νεοσσούς να μεγαλώνουν στο νησί.

Το μαρκάρισμα

Αισιόδοξα τα νέα για τους απειλούμενους γύπες της Νάξου

Την καταγραφή της αναπαραγωγικής επιτυχίας των Όρνιων ακολούθησε δύο εβδομάδες αργότερα μία ακόμα πιο σύνθετη διαδικασία: το μαρκάρισμα νεοσσών με δορυφορικούς πομπούς, μεταλλικά δαχτυλίδια και ετικέτες. Οι απαιτήσεις αυτής της εργασίας είναι μεγάλες, με την ερευνητική ομάδα που χρειάστηκε για την ασφαλή (για ανθρώπους και πουλιά) διεκπεραίωση της εργασίας να απαρτίζεται από 7 ειδικά καταρτισμένα άτομα. Δύο αναρριχητές προσέγγισαν τις φωλιές πάνω στις ορθοπλαγιές με την καθοδήγηση ενός ατόμου σε μεγάλη απόσταση με τηλεσκόπιο, ενώ τέσσερα άτομα στη βάση του βράχου της αποικίας ανέμεναν να παραλάβουν τον νεοσσό και να φροντίσουν για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και λιγότερο αγχωτική για το ίδιο το πουλί σήμανσή του. Πράγματι, η ομάδα λειτούργησε άψογα κι έτσι και τα τρία πουλιά δεν έλειψαν περισσότερο από μισή ώρα από τη φωλιά τους.

Η καταγραφή

Αισιόδοξα τα νέα για τους απειλούμενους γύπες της Νάξου

Η τηλεμετρία, η τοποθέτηση δηλαδή πομπών σε πουλιά και η παρακολούθηση των κινήσεών τους, αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμη δράση για την καταγραφή των περιοχών αναπαραγωγής, τροφοληψίας και κούρνιας των Όρνιων, καθώς και των διαδρομών που ακολουθούν. Η χωρική αυτή πληροφορία αξιοποιείται στη συνέχεια για να προσδιοριστούν οι πλέον κρίσιμες θέσεις για την επιβίωση των πληθυσμών των γυπών και να αποτελέσει εργαλείο σχεδιασμού για τη χωροθέτηση αναπτυξιακών έργων που επηρεάζουν τους πληθυσμούς τους, όπως η εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η αποικία των γυπών

Αισιόδοξα τα νέα για τους απειλούμενους γύπες της Νάξου

Η αποικία Νάξου – Ηρακλειάς είναι η μοναδική (πλην Κρήτης) αποικία γυπών του ελληνικού νησιωτικού χώρου και οι αυξητικές πληθυσμιακές τάσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια αποτελούν μία αχτίδα φωτός στη συνολικά πτωτική πορεία που εμφανίζει το είδος στη χώρα μας, λόγω των σοβαρών πιέσεων που αντιμετωπίζει.

Πρόγραμμα LIFE

Αισιόδοξα τα νέα για τους απειλούμενους γύπες της Νάξου

Οι δράσεις μελέτης και προστασίας του πληθυσμού των γυπών στη Νάξο και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα υλοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA. Η Ομάδα του Προγράμματος περιμένει τις πρώτες πτήσεις των νεοσσών, που σε βάθος χρόνου θα μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά των Όρνιων σε αυτή τη σχετικά απομονωμένη αποικία της νησιωτικής Ελλάδας.

Διαφήμιση