Αρχική Επιλεγμένα ΥΠΕΝ: Μηδενική ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση

ΥΠΕΝ: Μηδενική ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση

0
ΜΑΝΔΡΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Κ
ΜΑΝΔΡΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Ηχηρό μήνυμα κατά της αυθαίρετης δόμησης μετέφερε από τη Μάνδρα Αττικής, όπου βρέθηκε με αφορμή την πρώτη για φέτος κατεδάφιση αυθαίρετης κατοικίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης:

“Από εδώ από την Μάνδρα, από τον τόπο της τραγωδίας, στέλνουμε το μήνυμα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν ανέχεται την αυθαιρεσία. Προχωρούμε στην κατεδάφιση αρκετών αυθαιρέτων, για όσα έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Τάξη θα μπει και στο Μάτι, στον άλλο τόπο της τραγωδίας. Θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και θα γκρεμιστούν και 340 μάντρες και άλλες κατασκευές”.

Τρεισήμισι χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή 24 ανθρώπων, οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων που έχουν χτιστεί πάνω στα μπαζωμένα ρέματα, «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία.

Κατεδαφίσεις χωρίς εκπτώσεις

ΥΠΕΝ: Μηδενική ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση

Σε πανελλαδική κλίμακα, το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει την κατεδάφιση 1.108 αυθαίρετων τους επόμενους μήνες. “Έχω στείλει πριν από ένα μήνα περίπου σχετική επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις” διευκρίνισε ο υπουργός. “Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής”.

Η αρχή από την Μακρόνησο

Αυθαίρετα: Μπήκε η πρώτη μπουλντόζα στη Μακρόνησο

Όπως υπενθυμίζει το ΥΠΕΝ σε σχετική ανακοίνωση, οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα δεν είναι οι πρώτες από τότε που ανέλαβε. Είχε προηγηθεί το Μάρτιο η κατεδάφιση 22 αυθαίρετων κατοικιών στη Μακρόνησο, ενώ τον Απρίλιο ο κ. Χατζηδάκης είχε υπογράψει απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα 38 από αυτά βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Η κατεδάφιση στη Μάνδρα, ακολούθησε επιστολή του κ. Χατζηδάκη στις 15 Μαΐου προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με την οποία ζητούσε μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες και άμεση κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών, που έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Τα αυθαίρετα που θα κατεδαφιστούν

ΜΑΝΔΡΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
ΜΑΝΔΡΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Ειδικότερα, τα 1.108 αυθαίρετα κτίσματα -άλλα δασικά και άλλα στον αιγιαλό- επιμερίζονται στην Επικράτεια ως εξής:

  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: 361
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: 377
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας: 131
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης: 108
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου: 81
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου: 40
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας: 10

Μάτι: Πόλη-πρότυπο

Μάτι

Μεγάλη προτεραιότητα τόσο για το Υπουργείο, όσο και για όλη την Κυβέρνηση συνολικά, είναι να γίνει το Μάτι της φονικής πυρκαγιάς μια βιώσιμη πόλη-πρότυπο. Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του ΤΕΕ. Το σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την Περιφέρεια, ωστόσο προβλέπεται να κατεδαφιστούν 141 κτίσματα και 340 μάντρες, με παράλληλη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και επίλυση των δασικών προβλημάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here