Αρχική Περιβάλλον WWF: Η βιώσιμη ανάπτυξη να γίνει η “καρδιά” του πακέτου ανάκαμψης της...

WWF: Η βιώσιμη ανάπτυξη να γίνει η “καρδιά” του πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ

0
ευρωκοινοβούλιο
Διαφήμιση

Την περιβαλλοντική διάσταση του πακέτου μέτρων της Κομισιόν για την ανακούφιση από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, επαναφέρει το ευρωπαϊκό γραφείο του WWF, με αφορμή της νέας διαδικτυακής συζήτησης που θα γίνει στις 19 Ιουνίου.

Το πακέτο που θα συζητηθεί έχει αναθεωρηθεί και προβλέπει επιπρόσθετα κονδύλια της τάξεως των 1,85 τρισ. ευρώ.

Ανάγκη για διορθώσεις

WWF: Η βιώσιμη ανάπτυξη να γίνει η

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλούσε μεν για δίκαιη και βιώσιμη ανάκαμψη, όμως δεν εστίαζε στα μέτρα που θα συμβάλλουν σε αυτήν. Αντιθέτως, άφηνε πολλά ανοιχτά παραθυράκια για μη βιώσιμες επενδύσεις. Επομένως θεωρείται ζωτικής σημασίας οι ηγέτες της ΕΕ να διορθώσουν το πακέτο, ώστε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση μιας καλύτερης, πιο δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τι ζητάει το WWF

WWF: Η βιώσιμη ανάπτυξη να γίνει η

  • Ο ελάχιστος στόχος για περιβαλλοντικές και κλιματικές δαπάνες από 25%, να φτάσει το 50%. Οι δαπάνες πρέπει να παρακολουθούνται με βάση την ταξινόμηση της ΕΕ, η οποία ορίζει τις βιώσιμες δραστηριότητες.
  • Η αρχή του “δεν βλάπτω” να εφαρμόζεται σε ολόκληρο το πακέτο, ώστε τα κράτη μέλη να μην μπορούν να επενδύσουν σε φυσικό αέριο ή άλλα ορυκτά καύσιμα, ούτε σε μη βιώσιμες δραστηριότητες όπως νέους αερολιμένες και αυτοκινητοδρόμους.
  • Να υπάρξει πλήρης συμφωνία με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και των εθνικών σχεδίων (εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, εδαφικά σχέδια μετάβασης δικαίου, επιχειρησιακά προγράμματα).
  • Η πρόσβαση στα προτεινόμενα “μέτρα ανάρρωσης και ανθεκτικότητας” -δηλαδή, στα κονδύλια της ΕΕ για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των χωρών- να συμμορφώνεται με τις παραπάνω υποδείξεις.

Βιώσιμη ανάκαμψη

καθαρή ενέργεια

“Είναι τεράστιος ο αριθμός των πολιτών που επιθυμεί από αυτήν την κρίση να βγει μια Ευρώπη πράσινη και κοινωνικά δίκαιη. Τώρα λοιπόν οι ηγέτες πρέπει να τους την εξασφαλίσουν” επισήμανε η Ester Asin, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF. “Αυτό που υπάρχει στο τραπέζι σήμερα επιτρέπει στους ρυπαντές να συνεχίσουν όπως πριν, χρηματοδοτούμενοι από δημόσια χρήματα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να θέσουν τη βιωσιμότητα στην καρδιά της ανάκαμψης. Πρέπει να απαιτήσουν σημαντικές πράσινες δαπάνες και να κλείσουν την πόρτα στα ορυκτά καύσιμα και άλλους επιβλαβείς τομείς που δεν είναι συμβατοί με τους στόχους μας για το κλίμα και το περιβάλλον” καταλήγει.

Διαφήμιση