Αρχική Επιστήμη Βρέθηκε επιτέλους τι ήταν το τεράστιο απολίθωμα της Ανταρκτικής

Βρέθηκε επιτέλους τι ήταν το τεράστιο απολίθωμα της Ανταρκτικής

0
Απολίθωμα στην Ανταρκτική
Το απολίθωμα που βρέθηκε στην Ανταρκτική. Φωτογραφία όπως δημοσιεύτηκε στο sciencealert.com με κάθε δικαίωμα AFP Photo/Chilean National Museum of Natural History/Cristian Becker
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες το είχαν ονομάσει “Το Πράγμα”, ο λόγος για το μυστηριώδες απολίθωμα σε μέγεθος μπάλας του ποδοσφαίρου, που είχε βρεθεί στην Ανταρκτική και “περίμενε” σχεδόν μια δεκαετία μέχρι να ανακαλύψει κάποιος τι μπορεί να είναι στο Μουσείο της Χιλής.

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature, πρόκειται για ένα αυγό 68 εκατομμυρίων ετών! Και μάλιστα το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ. Ενώ, εικάζεται ότι ανήκει σε κάποιο είδος θαλάσσιου φιδιού ή σαύρας που έχει προ πολλού εξαφανιστεί.

Η αποκάλυψη αυτή, σύμφωνα με τον Lucas Legendre, συγγραφέα της ανάλυσης, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας σχετικά με τα θαλάσσια είδη αυτής της περιόδου.

“Είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί αυγό μαλακού περιβλήματος σε τόσο καλή κατάσταση” δήλωσε.

“Είναι με διαφορά το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Δε γνωρίζαμε καν ότι τα αυγά τέτοιου τύπου μπορούν να φτάσουν αυτά τα μεγέθη. Και εφόσον υποθέτουμε ότι προέρχεται από κάποιο θαλάσσιο ερπετό, ίσως αποτελεί και μια μοναδική ευκαιρία να διερευνήσουμε την αναπαραγωγική στρατηγική αυτών των ειδών” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ανακάλυψη

Το απολίθωμα είχε βρεθεί το 2011 από μια ομάδα επιστημόνων από τη Χιλή που εργάζονταν στην Ανταρκτική. Μοιάζει με μια γιγαντιαία ψητή πατάτα με διαστάσεις 28 επί 18 εκατοστών.

Για χρόνια, πολλοί επιστήμονες επισκέπτονταν το μουσείο στη Χιλή, προσπαθώντας να δώσουν μια εξήγηση στο τι μπορεί να είναι, μέχρι που το 2018 ένας παλαιοντολόγος υπέδειξε ότι μπορεί να πρόκειται για αυγό.

πηγή sciencealert.com

Διαφήμιση