Αρχική Καινοτομία Συσκευές τσέπης Ελλήνων ερευνητών ανιχνεύουν νοθευμένα ποτά

Συσκευές τσέπης Ελλήνων ερευνητών ανιχνεύουν νοθευμένα ποτά

0
Ποτά
Διαφήμιση

Όχι μία, αλλά δύο διεθνώς καινοτόμες συσκευές τσέπης μπορούν να ανιχνεύσουν νοθευμένα ποτά, εν δυνάμει σώζοντας ανθρώπινες ζωές. Και είναι και οι δύο αποτέλεσμα της δουλειάς Ελλήνων ερευνητών.

Ενώ, αξιοσημείωτο είναι πως ορισμένα επιτεύγματα δεν κάνουν πάντα θραύση στην ελληνική αγορά, όμως την ίδια ώρα είναι διάσημα στο εξωτερικό.

Την βδομάδα που μας πέρασε, επιστήμονες στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων ένας διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής της διασποράς, ο καθηγητής Σωτήρης Πρατσίνης του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, ανακοίνωσαν στο περιοδικό “Nature Food” ότι δημιούργησαν “μια διεθνώς καινοτόμο φορητή συσκευή τσέπης” που συνδυαζόμενη με εφαρμογή “έξυπνου” κινητού τηλεφώνου, μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τα επίπεδα της μεθανόλης στα αλκοολούχα ποτά και έτσι να αποκαλύψει αν αυτά έχουν νοθευθεί.

Ο πρωτοπόρος

Συσκευές τσέπης Ελλήνων ερευνητών ανιχνεύουν νοθευμένα ποτά

Ο πρώτος όμως που ανακοίνωσε την εφεύρεση μιας τέτοιας συσκευής, είναι ο χημικός μηχανικός Ραφαήλ Κουρμουλάκης το 2017. Αναφερόμαστε στο “Cleardrink“, τη πρώτη παγκοσμίως συσκευή τσέπης που εντοπίζει στιγμιαία τα νοθευμένα ποτά. Το Cleardrink ωστόσο, χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από τη συσκευή της Ζυρίχης.

Συγκεκριμένα, η συσκευή είναι κατάλληλη για όλα τα ποτά και μπορεί να ανιχνεύσει μεθανόλη, αιθυλενογλυκόλη (EG) και διαιθυλενογλυκόλη (DEG), έχοντας όρια ανίχνευσης 0,3% έως 100% για τη μεθανόλη, 0,15% έως 100% για την EG και 0,075% έως 100% για τη DEG. Η ανίχνευση γίνεται σε μερικά μόνο δευτερόλεπτα και εμφανίζεται με μια μόνιμη χρωματική ένδειξη. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο ∆ιπλωµάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office) έκανε και την απονομή του σχετικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις 20/9/19 (αριθμός GR1009603).

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση των επιστημόνων του ΕΤΗ της Ελβετίας, ο Ρ. Κουρμουλάκης σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “πράγματι συνιστά μία καινοτομία στο πεδίο των αισθητήρων, όμως ακόμη και να κυκλοφορήσει εμπορικά, δεν μπορεί να αγγίξει το Cleardrink, αφού παρέχει λιγότερες υπηρεσίες ανίχνευσης σε πολύ παραπάνω χρόνο”.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση