Αρχική Περιβάλλον RescEU: Ενισχύονται τα μέτρα της ΕΕ για τις δασικές πυρκαγιές

RescEU: Ενισχύονται τα μέτρα της ΕΕ για τις δασικές πυρκαγιές

0
Wild fire close to houses being fought with airplanes and helico
Διαφήμιση

Την περαιτέρω ενίσχυση του ευρωπαϊκού εναέριου πυροσβεστικού στόλου στο πλαίσιο του συστήματος rescEU, προκειμένου να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών ενόψει της θερινής περιόδου, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, χρηματοδοτεί την αγορά 2 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών από τη σουηδική κυβέρνηση για συμπλήρωση του αποθεματικού. Με την αγορά αυτή, το 2020 ο στόλος rescEU θα αποτελείται συνολικά από 13 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής

RescEU: Ενισχύονται τα μέτρα της ΕΕ για τις δασικές πυρκαγιές

“Οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να πλήξουν ανά πάσα στιγμή και η κλιματική αλλαγή έχει διευρύνει το γεωγραφικό πεδίο εκδήλωσης πυρκαγιών σε ολόκληρη την Ευρώπη” επισήμανε ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων Επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς. “Φέτος το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ευχαριστώ τους Σουηδούς φίλους μας που συνεισφέρουν σημαντικά στις δυνάμεις πυρόσβεσης στο πλαίσιο του rescEU. Είμαι πολύ περήφανος που βλέπω ότι ο ευρωπαϊκός μας στόλος για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών προετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών”.

Εναέρια αντιμετώπιση πυρκαγιών 

RescEU: Ενισχύονται τα μέτρα της ΕΕ για τις δασικές πυρκαγιές

  • Η ΕΕ χρηματοδοτεί επτά κράτη μέλη της για να διαθέσουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερά τους για τον εξοπλισμό του πυροσβεστικού στόλου του rescEU το 2020· έτσι ο εναέριος στόλος θα είναι έτοιμος να συνδράμει και άλλες χώρες μόλις παραστεί ανάγκη.
  • Το αποθεματικό πυροσβεστικών μέσων του rescEU αποτελείται από πυροσβεστικά αεροσκάφη που έχουν θέσει στη διάθεσή του τα ακόλουθα κράτη μέλη: Κροατία (2), Κύπρος (2), Γαλλία (1), Ελλάδα (2), Ιταλία (2), Ισπανία (2) και τέλος 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 6 πυροσβεστικά ελικόπτερα από τη Σουηδία.

Τα μέτρα 

rescue1

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να συντονίζει την προετοιμασία ενόψει της φετινής περιόδου δασικών πυρκαγιών.
  • Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΕΑ) θα παρακολουθεί την εξέλιξη των πυρκαγιών και θα διατηρεί στενή επαφή με τις αρχές της εκάστοτε πληττόμενης χώρας.
  • Εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες και εργαλεία παρακολούθησης, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), παρέχουν επισκόπηση των ευρωπαϊκών δεδομένων από τα εθνικά προγράμματα δασοπυρόσβεσης.
  • Τακτικές συναντήσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα κράτη που συμμετέχουν στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ πριν και κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση ετοιμότητας εκάστου και σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς.
  • Η υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης του προγράμματος  Copernicus της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί για τη χαρτογράφηση των δασικών πυρκαγιών.

Το rescEU

rescEU LOGO

Η λειτουργία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ βασιζόταν μέχρι σήμερα σε ένα σύστημα μέσω του οποίου η ΕΕ συντονίζει την εθελοντική προσφορά βοήθειας των κρατών μελών της και των συμμετεχόντων κρατών προς μια χώρα που ζητεί βοήθεια. Η προσφορά της βοήθειας συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Τα τελευταία χρόνια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και νεοεμφανιζόμενες απειλές έφεραν στα όριά της την ικανότητα αλληλοβοήθειας των κρατών μελών, ειδικά όταν αρκετά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τον ίδιο τύπο καταστροφής. Σε τέτοιες περιπτώσεις που τα διαθέσιμα μέσα είναι λίγα ή ανύπαρκτα, το πρόγραμμα rescEU παρεμβαίνει παρέχοντας συμπληρωματική ικανότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών στην Ευρώπη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ COSMOTE TV αναλαμβάνει την παραγωγή animated ταινιών για την ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τον κορωνοϊό
Επόμενο άρθροΝέα ομαδική ταξιδιωτική ασφάλιση από την INTERLIFE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ