Αρχική Περιβάλλον Πάρκο Πολιτισμού θα γίνει το Κάστρο των Ιωαννίνων μέσω ΕΣΠΑ

Πάρκο Πολιτισμού θα γίνει το Κάστρο των Ιωαννίνων μέσω ΕΣΠΑ

0
Κάστρο των Ιωαννίνων, Ιωάννινα
Διαφήμιση

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η μετατροπή του Κάστρου των Ιωαννίνων σε Πάρκο Πολιτισμού. Η πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων στο Κάστρο, υπογράφηκε πρόσφατα από τον περιφερειάρχη Ηπείρου.

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει την διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και τις οδούς Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδρούρη που βρίσκονται δυτικά της Βορειανατολικής Ακρόπολης του τζαμιού Ασλάν.

Τα δύο υποέργα

kastroioanninon2

Η παρέμβαση περιλαμβάνει δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά:

  • Κυκλοφοριακή παρέμβαση στην οδό Γλυκήδων με διάνοιξη πρόσθετης εισόδου στον χώρο του Κάστρου και διαμόρφωση διευρυμένης περιοχής δενδρόφυτου πεζοδρόμου κατά μήκος της οδού από την πλευρά του Σουφαρί Σεράϊ.
  • Η συνέχεια της οδού Γλυκήδων και η οδός Ιστορικού Προκοπίου αναμορφώνονται στα πρότυπα των ήδη διαμορφωμένων στο Κάστρο οδών με κατάλληλες λιθοστρώσεις με φυσικά υλικά.
  • Η οδός Σουγδούρη μαζί με τις οδούς Βάγια και Μακρή βελτιώνονται ώστε να συνδέουν απ ευθείας την παραλίμνια περιοχή με τις δύο ακροπόλεις του Κάστρου.
  • Πλήρης διαμόρφωση του υπαίθριου αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Γλυκήδων με κατά περίπτωση ανάδειξη ή κατάχωση των αρχαιοτήτων, φυτεύσεις, κατασκευή καθιστικών και ενδιάμεσες διαδρομές πεζών προσβάσιμες από ΑΜΕΑ που οδηγούν στα δύο Οθωμανικά μνημεία της Βιβλιοθήκης και του Λουτρού.
  • Εργασίες υποδομής εξωτερικού φωτισμού και οπτικών ινών και φωτισμός ανάδειξης και σήμανσης του διαμορφωμένου χώρου και των οδών.

Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • την υπογειοποίηση των δικτύων
  • και του υποσταθμού της ΔΕΗ.

Τα Οθωμανικά Λουτρά

 Πάρκο Πολιτισμού θα γίνει το Κάστρο των Ιωαννίνων μέσω ΕΣΠΑ

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει ο Δήμος Ιωαννιτών με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου, έχει υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και θα εκτελεστεί μέσω του ΕΣΠΑ το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης των Οθωμανικών Λουτρών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,3 εκατομμύρια και περιλαμβάνεται επίσης στις δράσεις του Πάρκου Πολιτισμού.

Εμβληματική παρέμβαση

kastro ioanninon1

“Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς με την ένταξη του έργου ολοκληρώνεται μία μεγάλη και επίπονη προσπάθεια που κάναμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας”, δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. “Ανοίγει παράλληλα ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου αυτού που θα επιλύσει προβλήματα στο Κάστρο και θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή. Δεσμευόμαστε ότι με τους ίδιους ρυθμούς θα συνεχίσουμε ώστε να εντάξουμε και να υλοποιήσουμε κι άλλα έργα στο Δήμο μας” διευκρίνισε.

“Από την πρώτη ημέρα καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο στα έργα που μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Σήμερα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και μάλιστα με μία εμβληματική παρέμβαση καθώς ανοίγει τον δρόμο ώστε το Κάστρο να αποτελέσει ένα μεγάλο Πάρκο Πολιτισμού. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και για τα υπόλοιπα έργα”, συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος.

Το Κάστρο

kastro ioannina6

Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι κτισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Πήρε τη σημερινή του μορφή κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο έχοντας ενσωματώσει μεγάλο μέρος της προγενέστερης βυζαντινής οχύρωσης.

Το φρούριο χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. αιώνα κατ’ εντολή του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού και θεωρείται το παλαιότερο βυζαντινό κάστρο της Ελλάδας. Διαθέτει δύο ακροπόλεις, μία βορειοδυτική, όπου δεσπόζει το Ασλάν Τζαμί και μία νοτιοδυτική γνωστή ως Ιτς Καλέ. Εντός του οχυρωματικού περιβόλου μπορεί κανείς να επισκεφθεί την επιβλητική διώροφη Σχολή Ιππικού του Αλή Πασά ή αλλιώς Σουφαρί Σεράϊ. Μέσα στο Ιτς Καλέ υπάρχει ακόμη το κτίριο των μαγειρείων, όπου σήμερα στεγάζεται ένα γραφικότατο παραδοσιακό καφενείο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κτίριο του Βυζαντινού Μουσείου με τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές συλλογές του από εικόνες, νομίσματα και άλλα αντικείμενα. Στο Τζαμί του Ασλάν Πασά στεγάζεται το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο της πόλης, με ενδιαφέροντα εκθέματα από τη χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή κοινότητα, που κάποτε κυριαρχούσαν στην πόλη.

Διαφήμιση