Αρχική Επιλεγμένα Νότιος Ωκεανός: Ο καθαρότερος αέρας στη Γη!

Νότιος Ωκεανός: Ο καθαρότερος αέρας στη Γη!

0
Νότιος Ωκεανός, Αντακτική
Νότιος Ωκεανός, Αντακτική

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μέρος με τον πιο καθαρό αέρα στη Γη, βρίσκεται πάνω από τον Νότιο Ωκεανό, που περιβάλλει την Ανταρκτική! Είναι δηλαδή, απαλλαγμένο 100% από τα βλαβερά σωματίδια που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, μελέτησαν τη σύνθεση της βιοαεροζόλης, δηλαδή τα βιολογικής προέλευσης αερομεταφερόμενα μόρια και σωματίδια, του Νότιου Ωκεανού και ανακάλυψαν αυτή τη περιοχή, η οποία φαίνεται πως είναι η μοναδική στον κόσμο ανεπηρέαστη -ακόμα- από τον άνθρωπο.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο αέρας στα χαμηλότερα σύννεφα πάνω από τον Νότιο Ωκεανό ήταν απαλλαγμένος από αερολύματα (αεροζόλ σωματίδια), τα οποία παράγονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η φύτευση ορισμένων καλλιεργειών, η παραγωγή λιπασμάτων και η απόθεση λυμάτων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια ανθρώπους

Παγόβουνο, Νότιος Ωκεανός
Παγόβουνο, Νότιος Ωκεανός

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται ακριβώς από αυτά τα αερολύματα, τα οποία είναι στερεά και υγρά σωματίδια και αέρια, που αιωρούνται στον αέρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ήδη μια παγκόσμια κρίση για τη δημόσια υγεία και σκοτώνει επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο!

Η περιοχή πάνω από τον Νότιο Ωκεανό, ωστόσο, είναι «πραγματικά παρθένα», όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

«Ο Νότιος Ωκεανός είναι ένα πολύ λίγα μέρη στη Γη που έχει επηρεαστεί ελάχιστα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες», τονίζει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Τόμας Χιλ.

Πηγή: gazzetta.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here