Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων με “πιθανότητα πανδημίας”, στην Κίνα

Νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων με “πιθανότητα πανδημίας”, στην Κίνα

0
χοίρων
Διαφήμιση

Ένα νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων με “πιθανότητα πανδημίας” εντοπίστηκε από επιστήμονες στην Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Αυτό αποκάλυψαν ερευνητές από το Κινέζικο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ.

Η παρακολούθηση του ιού της γρίπης στους χοίρους μεταξύ 2011 και 2018 οδήγησε στην ανακάλυψη ενός νέου στελέχους H1N1 που ονόμασαν G4.

Οι επιστήμονες ανησυχούν

Νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων με

“Οι ιοί G4 έχουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υποψήφιου πανδημικού ιού, αναφέρει η μελέτη, στο περιοδικό PNAS.

Ανησυχεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι των χοίρων εμφανίζουν αυξημένη οροεπιπολαστικότητα για τον ιό G4. Πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως ο έλεγχος των επικρατούμενων ιών G4 EA H1N1 σε χοίρους. Και η στενή παρακολούθηση σε ανθρώπους, ειδικά οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία χοίρων”.

Ο ιός μεταδίδεται προς το παρόν από χοίρους σε ανθρώπους. Από άνθρωπο σε άνθρωπο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις μετάδοσης. Αλλά οι ερευνητές τόνισαν ότι ο ιός έχει “αποκτήσει αυξημένη ανθρώπινη μολυσματικότητα“.

Τι έδειξε η παρακολούθηση σε εργαζόμενους μονάδων χοίρων

  • Η παρακολούθηση που πραγματοποιήθηκε σε 338 εργαζόμενους σε μονάδες χοίρων διαπίστωσε ότι το 10,4% ήταν θετικό στον ιό G4 EA H1N1.
  • Το ποσοστό αυξήθηκε στο 20,5% στους συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών.

“Αυτή η μολυσματικότητα αυξάνει σημαντικά την ευκαιρία προσαρμογής του ιού στον άνθρωπο. Και εγείρει ανησυχίες για την πιθανή δημιουργία πανδημικών ιών”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα στελέχη εμβολίων της ανθρώπινης γρίπης δεν παρέχουν ανοσία έναντι των ιών G4.

Το ξέσπασμα ενός νέου στελέχους της γρίπης των χοίρων το 2009 σκότωσε μεταξύ 157.000 και 575.000 ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Το 80% των θανάτων ήταν σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων άνω των 60 ετών είχαν αντισώματα κατά του ιού. “Πιθανότατα από την έκθεση σε έναν παλαιότερο ιό H1N1 νωρίτερα στη ζωή τους”, ανέφερε το CDC.

Διαφήμιση