Αρχική Ζώα Νέα έρευνα: Η 6η μαζική εξαφάνιση επιταχύνεται και είναι αναπόφευκτη!

Νέα έρευνα: Η 6η μαζική εξαφάνιση επιταχύνεται και είναι αναπόφευκτη!

0
6η εξαφάνιση
Sumatran Rhino
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Η 6η μαζική εξαφάνιση της άγριας ζωής επιταχύνεται, αναφέρει νέα επιστημονική ανάλυση. Πάνω από 500 είδη χερσαίων ζώων βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης και πιθανότητα αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός 20 ετών. Προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής προς τη κατάρρευση του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε.

«Η τρέχουσα έκτη μαζική εξαφάνιση μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα, διότι είναι μη αναστρέψιμη» αναφέρουν οι επιστήμονες της έρευνας που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Εντός της δημοσίευσης, τονίζουν ότι είναι προκαλούμενη από τον άνθρωπο και ότι επιταχύνεται. Ενώ, υπογραμμίζουν πως είναι αναπόφευκτη καθώς οι δείκτες κατανάλωσης και ο αριθμός των ανθρώπων εξακολουθούν και αυξάνονται.

Εξηγούν πως τα είδη αυτά αποτελούν μέρος της αλυσίδας διαφόρων οικοσυστημάτων και καθώς η απουσία τους «σπάει» αυτή την αλυσίδα, τα είδη με τα οποία αλληλεπιδρούσαν θα «απουσιάσουν» ως συνέπεια. Κατ΄ επέκταση, στα οικοσυστήματα που υπάρχει μεγάλος αριθμός από τα είδη που θα εκλείψουν, θα ακολουθήσει πλήρη κατάρρευση.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας δίνουν έμφαση στο ότι είναι υπερβολικά επείγον να ληφθούν μαζικές και εκτεταμένες παγκόσμιες δράσεις για τη διάσωση των κρίσιμων για την ανθρωπότητα συστημάτων υποστήριξης της ανθρώπινης ζωής», αναφέρουν στη σχετική δημοσίευση.

Οι αριθμοί σοκάρουν

Νέα έρευνα: Η 6η μαζική εξαφάνιση επιταχύνεται και είναι αναπόφευκτη! Clarion wren

Όλοι οι αναφερόμενοι πληθυσμοί ειδών, μετρούν λιγότερα από 1000 μέλη εν ζωή. Τα είδη αυτά είναι 515 σε αριθμό και αποτελούν το 1.7% του δείγματος της έρευνας, δηλαδή 29.400 χερσαία σπονδυλωτά ζώα. Αναφέροντας χαρακτηριστικά, 77 είδη για τα οποία υπήρχαν ιστορικά στοιχεία, οι αναλυτές διαπίστωσαν μείωση του πληθυσμού τους κατά 94%. Μάλιστα, αυτή η μείωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε 100 χρόνια. Στα ζώα αυτά περιλαμβάνεται ο ρινόκερος της Σουμάτρα, η ισπανική μεγάλη χελώνα, το πτηνό τρωγλοδύτης (Clarion wren) και ο βάτραχος αρλεκίνος.

Φυσικά και οι αριθμοί καταδεικνύουν την υπαιτιότητα του ανθρώπου, αφού αυτές οι αριθμητικές μεταβολές δε θα μπορούσε να είναι φυσικές στην προκειμένη περίπτωση. Ενώ, σοκάρει η γραπτή έκκληση των επιστημόνων στην παρουσίαση της έρευνάς τους.

Διαφήμιση