Αρχική COVID-19 Κορωνοϊός: Γιατί η μύτη μολύνεται πρώτη! Πως νοσούμε σοβαρά

Κορωνοϊός: Γιατί η μύτη μολύνεται πρώτη! Πως νοσούμε σοβαρά

0
Κρούσματα
Διαφήμιση

Ο κορωνοϊός μολύνει ευκολότερα τη μύτη μας, αφού η ρινική κοιλότητα του “παρέχει ,” τις κατάλληλες συνθήκες διείσδυσης. Η μύτη μας αποτελεί το πιθανότερο σημείο εισόδου του στον οργανισμό, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα.

Η σχετική δημοσίευση των ερευνητών Ρίτσαρντ Μπούτσερ και Ραλφ Μπάρικ, του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, όπως παρουσιάστηκε στο “Nature” από το περιοδικό βιολογίας “Cell”, αναλύει την ευκολία με την οποία ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 μολύνει τα διαφορετικά είδη κυττάρων της αναπνευστικής οδού.

Συγκεκριμένα, υπάρχει διαβάθμιση στην ευκολία εισόδου. Όσο χαμηλότερα βρίσκονται τα κύτταρά μας, τόσο πιο δύσκολο είναι να μολυνθούν. Επομένως, κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ευκολότερα, μέσω των κυττάρων της ρινικής κοιλότητας. Ενώ, εκείνα των πνευμόνων μολύνονται δυσκολότερα.

Η έρευνα δείχνει και ότι η διαβάθμιση αυτή, αντιστοιχεί πολύ πιστά στην κατανομή των κυτταρικών υποδοχέων ACE-2 (του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης). Μιας πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός ως πύλη για να «τρυπώσει» στα κύτταρα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ιός παραμένει αρχικά στη μύτη μας και αργότερα μετακινείται χαμηλότερα στην αναπνευστική οδό.

Συνεπώς, συνεχείς πλύσεις της μύτης και η εφαρμογή προστατευτικής μάσκας, μπορούν κυριολεκτικά να μας σώσουν. Αποτρέποντας, τόσο την είσοδό του χαμηλότερα με κατεύθυνση προς τους πνεύμονες και άρα τη λοίμωξη από covid-19, όσο και τη γενικότερη είσοδό του στον οργανισμό μας.

Πόσος “ιός” χρειάζεται για να νοσήσουμε σοβαρά;

Κορονοϊός

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο πόση ποσότητα των σωματιδίων του ιού, πρέπει να εισέλθουν στον οργανισμό μας και να εγκατασταθούν προκειμένου να νοσήσουμε σοβαρά. Εκτιμάται ότι αυτό το ποσό, δηλαδή το ιικό φορτίο, είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπό. Έτσι, αδυνατούν να απαντήσουν με σιγουριά στο φλέγον ερώτημα. Δηλαδή, μετά από πόση ποσότητα ιικού φορτίου στον οργανισμό μας, η λοίμωξη είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, πιστεύεται ότι μικρότερα ιικά φορτία, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού της νόσου SARS, η εκτιμώμενη λοιμογόνος δόση είναι μόνο μερικά εκατοντάδες σωματίδια. Στον κορωνοϊό της νόσου MERS η λοιμογόνος δόση εκτιμάται πολύ μεγαλύτερη με μερικά χιλιάδες ιικά σωματίδια. Δεδομένου ότι ο νέος ιός είναι συγγενικός του ιού που προκάλεσε το SARS, η λοιμογόνος δόση του SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι μάλλον θα είναι μερικές εκατοντάδες σωματίδια, σύμφωνα με τη δρ Ρασμούσεν.

Αυτό εξηγεί γιατί η νόσος είναι εύκολα μεταδοτική. Συνδυάζοντας το ότι οι ασθενείς με κορονοϊό είναι πιο μεταδοτικοί δύο έως τρεις μέρες πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι μερικοί υπερμεταδοτικοί άνθρωποι, “superspreaders”, μεταδίδουν ταχύτερα το νέο ιό. Αυτό συμβαίνει, λόγω των ειδικών βιολογικών χαρακτηριστικών τους ή της πολύ κοινωνικής συμπεριφοράς τους. Αντιστοίχως, ορισμένοι τον μεταδίδουν πολύ πιο δύσκολα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμη και ανατομικά χαρακτηριστικά, όπως το σχήμα των ρουθουνιών ή η ποσότητα τριχών στη μύτη, παίζουν ρόλο πόσο εύκολα ο ιός μπορεί να εισδύσει στο σώμα από τη μύτη.

Πηγές: Cell, Nature, CNN greece

Διαφήμιση