Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΚΑΠΕ: Πράσινο και ενεργειακά αυτόνομο νησί ο Άη Στράτης

ΚΑΠΕ: Πράσινο και ενεργειακά αυτόνομο νησί ο Άη Στράτης

0
ai stratis 600x541

Ενεργειακά αυτόνομο φιλοδοξεί να κάνει τον Άη Στράτη το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο νησί να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές.

Με αυτό το όραμα και με την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, το ΚΑΠΕ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για το έργο “Άη Στράτης-Πράσινο Νησί” που αποσκοπεί στην πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ: άνω του 85%, στο ηλεκτρικό σύστημα και ταυτόχρονη κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων.

Σήμερα, οι ηλεκτρικές ανάγκες του νησιού καλύπτονται από τον τοπικό σταθμό της ΔΕΗ που λειτουργεί με diesel, ενώ η θέρμανση της πλειονότητας των κατοικιών και των λοιπών κτηρίων παρέχεται από λέβητες πετρελαίου.

Τι προβλέπεται

ah stratis

  • Η εγκατάσταση υβριδικού συστήματος από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 MW, που θα αποτελείται από ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό σταθμό, μαζί με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες.
  • Η κατασκευή σταθμού μετατροπής της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ σε θερμική ενέργεια, η οποία θα αποθηκεύεται σε δεξαμενές ζεστού νερού.
  • Η κατασκευή δικτύου τηλεθέρμανσης σε ολόκληρο τον οικισμό για τη διανομή του ζεστού νερού, που θα συνδεθεί με τις κεντρικές θερμάνσεις των κατοίκων, οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν εκδηλώσει και εγγράφως το ενδιαφέρον τους να συνδεθούν με την τηλεθέρμανση.
  • Θα συσταθεί από το ΚΑΠΕ και τον Δήμο ένας νέος φορέας διαχείρισης.
  • Ο σταθμός της ΔΕΗ θα περιοριστεί στο 15% και μόνο για λόγους εφεδρείας.

Τα οφέλη

ai stratis 2

Εκτός από μείωση του οικολογικού του αποτυπώματος, ο Άη Στράτης εξασφαλίζει και μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, σημαντική μείωση των δαπανών θέρμανσης, καθώς και έμμεσα οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ, ο Άη Στράτης είναι το μοναδικό νησί του Αιγαίου που εξαιρείται από την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ, συνεχίζοντας την μέχρι τώρα αυτόνομη πορεία ανάπτυξης του ηλεκτρικού του συστήματος, έχοντας λάβει υπόψη και το προς υλοποίηση έργο.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται ηλεκτρονικά, μέσω του ΕΣΗΔΗΣ στη διεύθυνση: http://www.eprocurement.gov.gr και θα είναι ενεργός μέχρι 5/8/2020.

Πηγή: Ecopress

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here