Αρχική Μεταφορές Ίδρυμα Νιάρχος: ενισχύει το ΕΚΑΒ με 26,4 εκ ευρώ

Ίδρυμα Νιάρχος: ενισχύει το ΕΚΑΒ με 26,4 εκ ευρώ

0
ΕΚΑΒ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ
Διαφήμιση

Πλειοψηφικά, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, κύρωσε την τροποποίηση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στο τομέα της Υγείας για την αεροδιακομιδή ασθενών.

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, αυξάνεται το ποσόν της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από τα 25 εκατ. ευρώ στα 26,4 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας του ΕΚΑΒ για τις αερομεταφορές ασθενών και παράλληλα, αντί να επισκευαστούν δύο ελικόπτερα αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ, όπως προβλεπόταν αρχικά, να αγοραστούν δύο καινούργια.

Η κατανομή των ψήφων είχε ως εξής:

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ.
Επιφυλάξεις εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση.
ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δήλωσαν “παρών”.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, χαρακτήρισε «μεγάλη στιγμή τη κύρωση της σύμβασης με τη δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», και τόνισε ότι το ΕΚΑΒ, ενισχύεται και αναβαθμίζεται αποκτώντας δικά του πτητικά μέσα για τις αεροκομιδές. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για ιδιωτικοποίηση του πτητικού έργου του ΕΚΑΒ για αερομεταφορές ασθενών, απορρίπτοντας σχετικές αιτιάσεις που είχαν εκφράσει, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

«Πρέπει να έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με το κορονοϊό ενόψει της αυξανόμενης κίνησης τουριστών το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον ρόλο του ΕΚΑΒ στο σύστημα αεροκομιδών ασθενών. Δεν υπάρχουν φαντάσματα και θεωρίες συνομωσίας», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός σημείωσε, ότι με την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης την οποία είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «περιγράφεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα να εκτελούνται αεροκομιδές ασθενών, όχι με την επιχειρησιακή ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά από ιδιώτες». «Δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης αυτής της δράσης», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση