Αρχική Πολιτισμός HARVEST SEASON: Έκθεση & Γιορτή από τη Gen (S)

HARVEST SEASON: Έκθεση & Γιορτή από τη Gen (S)

0
HARVEST SEASON
Διαφήμιση

Μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα Έκθεση, παρουσιάζεται στις 27 και 28 Ιουνίου 2020, από τη Generation Symbiocene -Gen (S). Πρόκειται για την HARVEST SEASON: Έκθεση & Γιορτή που θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 17:30 έως τις 23:00 στο “Στέκι Μεταναστών” στα Εξάρχεια.

Τα μέλη της Gen (S) ξεκίνησαν εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται με τη Γη, προκειμένου να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική τους σχέση με αυτήν, μέσω καλλιτεχνικών και δημιουργικών έργων που αναδεικνύουν την επιστημονική έννοια της συμβίωσης.  

Η Έκθεση

Αυτή η έκθεση επικεντρώνεται σε δύο από αυτά τα έργα.  Το πρώτο είναι το Photovoice: Symbio όπου μέσω ενός open call οι συμμετέχοντες διερεύνησαν την εμπειρία της αποσύνδεσης από τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καραντίνας εξαιτίας του COVID-19 (Μάρτιος / Απρίλιος 2020) και στη συνέχεια τη διαδικασία επανασύνδεσης που ακολούθησε.  Το έργο αυτό, κάλεσε τους ανθρώπους να εκφράσουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους μέσω της φωτογραφίας και της γραφής.  

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης, η Συμβιογραφία, ενήργησε ως μια ενδοσκοπική διαδικασία όπου οι άνθρωποι έγραψαν για τη σχέση τους με τη φύση, συμπεριλαμβανομένων υπολοίπων ανθρώπων, τόπων και εμπειριών που διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τον κόσμο.  Τα κείμενα που γράφτηκαν στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2020, αντηχούν με άλλα κείμενα που γράφτηκαν στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2019.

Είτε μέσω της ανταλλαγής αναμνήσεων του παρελθόντος τους, είτε μέσω μιας ματιάς του παρόντος, σαράντα άνθρωποι άρχισαν να επανασυνδέονται με τον έμβιο κόσμο, δημιουργώντας τέχνη μαζί (συμ) με τη ζωή (βίος).  Απεικονίζοντας τη συναισθηματική τους εμπειρία για τον κόσμο και την τρέχουσα κατάσταση της Γης, οι φωνές τους συνδυάζουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα που εκτυλίσσονται μέσα στη σφαίρα των συναισθημάτων της Γης.

Για την δημιουργία των κατασκευών της έκθεσης θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα CLOUDS σε μία από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του. Το CLOUDS διαπραγματεύεται το δικαίωμα στη Πόλη και στοχεύει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο κοινωνικοπολιτικό τομέα. Λειτουργεί σαν παρέμβαση που επανεξετάζει την έννοια του δημόσιου χώρου και επιδιώκει να κινητοποιήσει νέες ιδέες και δράσεις για τη συμμετοχή των κατοίκων στα κοινά. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε ως πιλοτικό έργο του προγράμματος START – Create Cultural Change, αναπτύσσεται από τη δημιουργική ομάδα LUDD μαζί με μια κοινότητα πρωτοβουλιών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε τομείς του σύγχρονου πεδίου των Κοινών.

Η υλοποίηση

Η Generation Symbiocene, ή Gen (S), αφορά μια κοινότητα ετερόκλητων νέων που σχηματίστηκε το τελευταίο εξάμηνο με κοινό όραμα την εισαγωγή σε μια νέα εποχή τη “Συμβιώκαινο”, όπως την ονομάζουν, προερχόμενη από την έννοια της συμβίωσης. Συμβίωση χωρίς διακρίσεις και γεμάτη φροντίδα, τόσο μεταξύ της σχέσης ανθρώπου-φύσης, όσο και μεταξύ των ανθρώπων.

To έργο “Generation Symbiocene” υλοποιείται με τη στήριξη του START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Διαφήμιση