Αρχική Πολιτισμός Γεφύρι της Πλάκας: Υποψήφιο για τα Βραβεία Europa Nostra

Γεφύρι της Πλάκας: Υποψήφιο για τα Βραβεία Europa Nostra

0
Γεφύρι της Πλάκας
Η αρχική του μορφή.
Διαφήμιση

Αν ήξερε το 1866 ο αρχιμάστορας Μπέκας, ότι το γεφύρι της Πλάκας στον ποταμό Άραχθο που έφτιαξε με τόσο μόχθο, θα επιλεγόταν το 2020 ως υποψήφιο για τα Βραβεία Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς της Ε.Ε., Europa Nostra, θα ήταν σίγουρα πολύ υπερήφανος. Και εννοείται πως το γεγονός ότι η υποψηφιότητα αφορά την αποκαταστημένη βερσιόν του γεφυριού, το οποίο είχε καταρρεύσει στις πλημμύρες του 2015 δεν μειώνει επ’ ουδενί την αξία της!

Το συνολικό έργο αποκατάστασης λοιπόν του ιστορικού πέτρινου γεφυριού βρίσκεται πλέον στη λίστα της Europa Nostra. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος των βραβείων: να αναδείξουν εξαιρετικής ποιότητας έργα που αφορούν τη συντήρηση, αποκατάσταση και έρευνα μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ολοκληρώθηκαν τα έργα

Γεφύρι της Πλάκας

Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, διαπίστωσε την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο εκτελέστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πρότυπο και υποδειγματικό τρόπο υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, που προέβλεπε η Προγραμματική Σύμβαση, υπό την προεδρία του καθ. Μανώλη Κορρέ.

Λίγες εκκρεμότητες

Γεφύρι της Πλάκας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, απομένει να απομακρυνθούν κάποιες εργοταξιακές κατασκευές, να γίνει καθαρισμός της κοίτης του ποταμού και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Εξού και αποφασίστηκε να δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύ της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και να ελεγχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου μετά από τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του. Επίσης αποφασίστηκε μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραλαβής του έργου να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την απόδοση του μνημείου στην τοπική κοινωνία.

Διαφήμιση