Αρχική COVID-19 Γαλλία: Τσουχτερά πρόστιμα για την απόρριψη μασκών και γαντιών – Τι ισχύει...

Γαλλία: Τσουχτερά πρόστιμα για την απόρριψη μασκών και γαντιών – Τι ισχύει στην Ελλάδα

0
απόρριψη μασκών και γαντιών
Διαφήμιση

Την περίοδο του lockdown, όταν οι περισσότεροι βγαίναμε για περιπάτους στις γειτονιές μας, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε καλύτερα το επίπεδο καθαριότητας στον δήμο μας και να το βαθμολογήσουμε αναλόγως. Η δική μου εμπειρία, αν και κατοικώ σε ένα ευαγές προάστιο της Αθήνας, ήταν λίαν απογοητευτική: περιττώματα σκύλων παντού, ογκώδη αντικείμενα που είχαν προφανώς απορριφθεί μετά από εκκαθαρίσεις στα σπίτια, χαρτονένια κουτιά τηλεοράσεων πλάσμα, άδεια μπουκαλάκια νερού και φυσικά, οι νέοι επισκέπτες της εποχής, τα γάντια και οι μάσκες μιας χρήσης.

Το φαινόμενο πήρε το διάστημα αυτό διαστάσεις επιδημίας. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) εξέδωσε μάλιστα σχετική οδηγία για τον τρόπο απόρριψης μασκών και γαντιών μιας χρήσης προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού: “Γάντια και μάσκες μίας χρήσης να μην πετιούνται στον μπλε κάδο ανακύκλωσης. Τα γάντια και μάσκες μίας χρήσεως κατασκευάζονται από υλικά, που έτσι κι αλλιώς δεν ανακυκλώνονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήγουν σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών”.

Ωστόσο, η πεποίθηση μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου ότι ο κοινόχρηστος χώρος είναι ένας σκουπιδοτενεκές και δεν τον αφορά, παρόλες τις επισημάνσεις και οδηγίες περί του αντιθέτου, συνεχίζει να αποτελεί την επικρατούσα νοοτροπία.

Τσουχτερά πρόστιμα στη Γαλλία

Γαλλία: Τσουχτερά πρόστιμα για την απόρριψη μασκών και γαντιών - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Επομένως, αν και κινδυνεύω να φανώ αντιπαθητική, θα πω ότι διάβασα με χαρά την απόφαση της Γαλλίδας υπουργού για την Οικολογική Μετάβαση Brune Poirson (φωτό), να αυξήσει το πρόστιμο που επιβάλλεται για την απόρριψη μασκών, γαντιών, αποτσίγαρων ή άλλων σκουπιδιών ανάλογου τύπου, από τα 68 στα 135 ευρώ. Η απόφαση θα εφαρμοστεί από τα μέσα Ιουνίου και το πρόστιμο ενδέχεται να ανέβει στα 375 έως και τα 750 ευρώ, αν ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών αρχών, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δικαστήρια.

Κυκλική οικονομία

Γαλλία: Τσουχτερά πρόστιμα για την απόρριψη μασκών και γαντιών - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Το μέτρο εντάσσεται στον οδικό χάρτη του υπουργείου για την κυκλική οικονομία, ο οποίος, όπως δήλωσε η οικολόγος υπουργός στο γαλλικό πρακτορείο AFP, “εμπλουτίστηκε με αφορμή τον COVID-19, καθώς τα σκουπίδια στους δρόμους και στα πεζοδρόμια που είχαν σχέση με την υγειονομική κρίση πολλαπλασιάστηκαν, εφόσον κανένας δεν τα πετούσε στους κάδους”.

Με την ευκαιρία μάλιστα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών, η Brune Poirson επισήμανε ότι “αν επιθυμούμε καθαρές θάλασσες και ωκεανούς, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα καθαρά πεζοδρόμια”.

Τι ισχύει στον Δήμο Αθηναίων

μάσκες

Πάντως και στον Δήμο Αθηναίων, έχουν θεσπιστεί πρόστιμα σε σχέση με την απόρριψη σκουπιδιών στους δημόσιους χώρους. Παρόλο που σύμφωνα με τη (μη επικαιροποιημένη) λίστα το πρόστιμο δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ, το ερώτημα παραμένει κατά πόσο και αυτό το σχετικά μικρό ποσό επιβάλλεται σε περίπτωση παράβασης…

  • Ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων και λοιπών δημοσίων χώρων και κτιρίων: 4.000 έως 8.000 ευρώ.
  • Ρύπανση των στοιχείων “αστικού εξοπλισμού” της πόλης (παγκάκια, κάγκελα, κολόνες ηλεκτροφωτισμού, στάσεις λεωφορείων, κάδοι, συμπιεστές, καλάθια και λοιπά μέσα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, πινακίδες κτλ): 100 ευρώ.
  • Μερική ή ολική καταστροφή κάδων ή άλλων μέσων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, συνεπεία πρόσκρουσης ή βανδαλισμού: 600 ευρώ.
  • Απόρριψη από πεζούς ή εποχούμενους, σε δρόμους, πεζοδρόμια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους άχρηστων χαρτιών, πακέτων ή άλλων ειδών μικροσυσκευασίας, μικροαντικειμένων και ειδών ατομικής χρήσης: 20 ευρώ.
  • Απόρριψη κάθε είδους απορριμμάτων σε κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις κτλ.) από περιπατητές, θαμώνες κτλ.: 20 ευρώ.
  • Αμέλεια ιδιοκτητών ή συνοδών κατοικίδιων ζώων άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των ζώων τους: 50 ευρώ.
  • Το πρόστιμο διπλασιάζεται εάν η παράβαση γίνει σε παιδική χαρά ή άλλο κοινόχρηστο χώρο που φιλοξενεί παιδιά, σε αυλές ή εισόδους σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, σε προαύλια εκκλησιών, δημόσια ή δημοτικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους: 100 ευρώ.
Διαφήμιση