Αρχική Καταστροφές Ε.Ε.: Αναμένουμε εκτεταμένες πυρκαγιές!

Ε.Ε.: Αναμένουμε εκτεταμένες πυρκαγιές!

0
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Άνω των τριών δις ευρώ η ζημιά από στις φετινές πυρκαγιές
Διαφήμιση

Φόβος για εκτεταμένες πυρκαγιές σκιάζει την ΕΕ. Οι ιδιαίτερα ξηρές κλιματικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών και τους ερχόμενους μήνες, αναμένεται να εμφανιστούν και στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, σε περιοχές που κατεξοχήν διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο.

Οι προβληματισμοί ανήκουν στον ευρωπαίο επίτροπο διαχείρισης κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, που αναφερόμενος στη θερμότερη περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, δήλωσε σε συνέντευξη:  “Η περίοδος των πυρκαγιών φέτος αναμένεται να είναι άνω του συνήθους μέσου όρου, όσον αφορά τον αριθμό των πυρκαγιών και των αποτεφρωμένων περιοχών στην Ευρώπη”.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διένειμε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει ήδη τις τελευταίες ημέρες στη Σουηδία και τη Γαλλία. Αυξάνοντας τον αριθμό εστιών, εάν συνυπολογίσουμε τις πυρκαγιές της Πορτογαλίας και Ιταλίας. Οι τελευταίες δε, αντιμετωπίζουν τεράστιο κίνδυνο, λόγω του ιδιαίτερα θερμού τους κλίματος.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες πυρκαγιές και τα στοιχεία των προβλέψεων των κρατών μελών, ο κ.Λέναρσιτς επεσήμανε: “Οι περιοχές που είναι επιρρεπείς σε δασικές πυρκαγιές δεν βρίσκονται πλέον μόνο στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, αλλά και στην κεντρική Ευρώπη, όπως ακόμη και στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης”.

Ενώ, σχετικά με την περσινή αποτέφρωση της Ευρώπης, ο ευρωπαίος επίτροπος δεν ήταν σε θέση να προβλέψει εάν περιμένουμε τα ίδια ή και χειρότερα, απαντώντας πως η Ευρώπη εκτιμά πως ο κίνδυνος για πυρκαγιές μεγάλες σε κλίμακα και αριθμό είναι μεγάλος.

Οι συνθήκες ξηρασίας υποστηρίζουν δυστυχώς τις προβλέψεις, αφού επικρατούν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται για την υγρασία τους και διάφορα κλιματικά “παράδοξα” δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το βορειοδυτικό ευρωπαϊκά Βέλγιο, όπου παρουσίασε φέτος τον ξηρότερο Μάιο από τον 19ο αιώνα! Μάλιστα, οι συνθήκες αυτές επηρέασαν δραματικά τις καλλιέργειες, μειώνοντας αισθητά τις αποδόσεις στη γεωργική επαρχία της Δυτικής Φλάνδρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση