Αρχική Καταστροφές Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας εξαφανίζει τα μαγκρόβια δάση

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας εξαφανίζει τα μαγκρόβια δάση

0
μαγκρόβια δάση
Διαφήμιση

Τα μαγκρόβια δάση, πολύτιμα παράκτια οικοσυστήματα στα θερμά κλίματα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν έως το 2050.

Αυτό αποκαλύπτει μελέτη του περιοδικού Science. Όπως επισημαίνεται, αυτό θα συμβεί εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τα μαγκρόβια δάση αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα. Βοηθούν στην προστασία των ακτών και παρέχουν βιότοπο για ψάρια και άλλα είδη. Και προστατεύουν από καταιγίδες και παράκτια διάβρωση.

Τώρα κινδυνεύουν να πεθάνουν αν τα επίπεδα της θάλασσας αυξηθούν περισσότερο από 6 χιλιοστά το χρόνο.

Αυτό το όριο θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μόλις 30 χρόνια, λένε οι επιστήμονες. Εκτός και αν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η στάθμη της θάλασσας “πνίγει” τα μαγκρόβια δάση

μαγκρόβια δάση

Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται ήδη παγκοσμίως με ρυθμό άνω των 3 χιλιοστών ετησίως. Αν και ορισμένες περιοχές βλέπουν ήδη μία πιο δραστική αλλαγή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οικοσυστήματα μαγκροβίων αναπτύσσονται μόνο αν οι ρυθμοί αύξησης της στάθμης της θάλασσας μειωθούν κάτω από περίπου 7 χιλιοστά το χρόνο.

Τα μαγκρόβια δίνουν πολλά στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η αποκατάσταση τους είναι ένας τρόπος σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε μέρη όπως η Φλόριντα να υπερασπιστούν τις παράκτιες κοινότητες από τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής. Αλλά αν τα μαγκρόβια πρόκειται να μας σώσουν, θα πρέπει πρώτα να τα σώσουμε.

“Έχουμε την ευκαιρία εδώ να αναλάβουμε δράση και να διατηρήσουμε τους ρυθμούς της στάθμης της θάλασσας υψηλότερους από αυτά τα κρίσιμα όρια”, λέει η Erica Ashe, μία από τις συγγραφείς της μελέτης από το πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ Rutgers–New Brunswick.

Το ένα πέμπτο των παγκόσμιων μαγκροβίων έχουν ήδη εξαφανιστεί μεταξύ 1980 και 2010.

μαγκρόβια δάση

Τα δέντρα μπορούν συνήθως να προσαρμοστούν στην αύξηση του νερού…μετακομίζοντας στην ενδοχώρα. Αλλά η ανθρώπινη ανάπτυξη κατά μήκος των ακτών εμποδίζει τώρα το δρόμο τους.

Αυτό το αίνιγμα που ονομάζεται “παράκτια συμπίεση”, απασχολεί τη Φλόριντα. Η περιοχή διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα συστήματα μαγκροβίων στον πλανήτη. Μία από τις μεγαλύτερες εκβολές του στο Tampa Bay, έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ των μαγκροβίων του τον περασμένο αιώνα.

Οι επιστήμονες ζητούν από τις κυβερνήσεις να βρουν λύσεις. Να διατηρήσουν την επιφάνεια της θάλασσας υψηλότερη από αυτό το όριο. Για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και για την προστασία εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από τα μαγκρόβια για καταφύγιο και προστασία από πλημμύρες

Διαφήμιση