Αρχική Ζώα ΑΡΧΕΛΩΝ: Αισιόδοξο μήνυμα για τη Παγκόσμια Ημέρα θαλάσσιων χελωνών

ΑΡΧΕΛΩΝ: Αισιόδοξο μήνυμα για τη Παγκόσμια Ημέρα θαλάσσιων χελωνών

0
ΑΡΧΕΛΩΝ
Φωτό του ΑΡΧΕΛΩΝ με μαρκαρισμένη θαλάσσια χελώνα
Διαφήμιση

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μοιράζεται μαζί μας ένα αισιόδοξο μήνυμα και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα θαλάσσιων χελωνών. Καθώς σύμφωνα με σχετική έρευνα οι τελευταίες, μπορούν να ωοτοκούν για τουλάχιστον 33 χρόνια. Αυτή η πληροφορία έχει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή μοντέλων για την εκτίμηση των πληθυσμιακών τάσεων και της βιωσιμότητας του είδους.

Αφορά αποτέλεσμα μελέτης σχετικά με τις χελώνες που είχαν μαρκαριστεί στη Ζάκυνθο και διάστημα 33 ετών, το οποίο και αποτελεί το μεγαλύτερο για την Καρέτα που έχει δημοσιευθεί διεθνώς.

Η έρευνα

ΧΕΛΩΝΑ ΜΥΔΑΣ

Συγκεκριμένα βρέθηκαν 2 χελώνες που, από το πρώτο μαρκάρισμα μέχρι την πλέον πρόσφατη παρατήρησή τους είχαν περάσει 33 χρόνια. Πρόκειται για την Α1075 που  μαρκαρίστηκε το 1984 και η πλέον πρόσφατη παρατήρησή της έγινε το 2017, και την Β2494 που μαρκαρίστηκε το 1986 με τελευταία παρατήρηση το 2019. Συνολικά βρέθηκαν στη Ζάκυνθο 20 χελώνες με διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής από 22 μέχρι 33 χρόνια. Φυσικά το διάστημα αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι και μεγαλύτερο αφού δεν είναι γνωστό αν το πρώτο μαρκάρισμα συνέπεσε και με την πρώτη ωοτοκία της χελώνας.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει στη Ζάκυνθο πρόγραμμα μαρκαρίσματος των χελωνών Καρέτα από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Το μαρκάρισμα γίνεται με ειδικά σήματα (tags) που τοποθετούνται στα πτερύγια και φέρουν κωδικό και διεύθυνση επιστροφής. Με το μαρκάρισμα διερευνώνται σημαντικές αναπαραγωγικές παράμετροι, όπως η συχνότητα ωοτοκίας μέσα στην ίδια αναπαραγωγική περίοδο ή μετά από πόσα έτη ξαναέρχονται οι χελώνες για ωοτοκία.

Όλες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή εκτίμηση μεγέθους του αναπαραγωγικού πληθυσμού. Επίσης το μαρκάρισμα δίνει στοιχεία για τις κινήσεις των χελωνών στη Μεσόγειο. Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα του μακροχρόνιου προγράμματος μαρκαρίσματος είναι η διερεύνηση της διάρκειας της αναπαραγωγικής ζωής των θηλυκών, δηλ. επί πόσα χρόνια μπορούν οι θηλυκές να ωοτοκούν.

Σημειώνεται ότι, επειδή τα εξωτερικά σήματα χάνονται σε μεγάλο βαθμό ή φθείρονται και δεν μπορεί να “διαβαστούν”, τα τελευταία χρόνια τοποθετούνται και εσωτερικά σήματα (microchips) που διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο. Αναμένεται λοιπόν ότι η συνέχιση του μακροχρονίου προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο θα δείξει ότι η διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της Καρέτα είναι ακόμη μεγαλύτερη από 33 χρόνια. 

ΑΡΧΕΛΩΝ: Αισιόδοξο μήνυμα για τη Παγκόσμια Ημέρα θαλάσσιων χελωνών
Κέντρο διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ

Τέλος, στεκόμαστε στο μήνυμα του ΑΡΧΕΛΩΝ που όπως δηλώνει δεν αφορά μόνο τις θαλάσσιες χελώνες και επισημαίνει πως “ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”! 

Διαφήμιση