Αρχική Καταστροφές Αινιγματική αύξηση της ραδιενέργειας σε Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία

Αινιγματική αύξηση της ραδιενέργειας σε Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία

0
ραδιενέργεια Β.Ευρώπη Ιούνιος 20
Ο χάρτης του CBTO που δείχνει τα σημεία αυξημένης ραδιενέργειας. Φωτό από focus.de
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Μικρή αλλά αινιγματική αύξηση της ραδιενέργειας παρατηρήθηκε στη Βόρεια Ευρώπη. Την ίδια ώρα, οι ερευνητές ενός ολλανδικού ινστιτούτου υποπτεύονται τη δυτική Ρωσία ως τον τόπο προέλευσής της.

Συγκεκριμένα, η μικρή αύξηση της ραδιενέργειας μετρήθηκε σε περιοχές της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας τις τελευταίες ημέρες. Η οργάνωση της Συνολικής Συνθήκης Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών –CTBTO δήλωσε την Παρασκευή στο Twitter ότι τα όρια παρέμεναν ασφαλή για τους ανθρώπους.

Μάλιστα, δημοσίευσε έναν χάρτη στον οποίο διακρίνεται η περιοχή που εικάζουν ότι προήλθε. Απλώνεται στο νότιο τμήμα της Σουηδίας, στο νότιο μισό της Φινλανδίας, στην Εσθονία, στη Λετονία και στα βορειοδυτικά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης.

Δεν βρέθηκαν σφάλματα στους ρωσικούς πυρηνικούς σταθμούς

Τα ισότοπα καίσιο 137, καίσιο 134 και ρουθήνιο 103 που έχουν βρεθεί από έναν σουηδικό σταθμό μέτρησης του οργανισμού είναι “πολύ πιθανό μη στρατιωτικής προέλευσης“, δήλωσε η Λασίνα Ζέρμπο, γενική γραμματέας του οργανισμού CTBTO με έδρα τη Βιέννη. Ο οργανισμός, βάση μετρήσεων εντόπισε τη τοποθεσία πιθανής προέλευσης, χωρίς όμως να γνωρίζει κάποια παραπάνω πληροφορία ή να μπορέσει να αιτιολογήσει την αύξηση.

Από την άλλη, η ρωσική πυρηνική εταιρεία Rosenergoatom είπε ότι δεν βρέθηκαν σφάλματα στους πυρηνικούς σταθμούς του Λένινγκραντ και του Κόλα. Ενώ, οι εκπομπές “δεν υπερέβησαν τις τιμές ελέγχου κατά την καθορισμένη περίοδο”, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους και σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Αινιγματική αύξηση της ραδιενέργειας σε Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία
Φωτό από τον πυρηνικό σταθμό του Λένινγκραντ. Alexey Danichev

Προέρχονται από τη Δυτική Ρωσία;

Σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος “τα ραδιοπυρηνικά προέρχονται από τα δυτικά της Ρωσίας”. Ωστόσο, οι μετρήσεις δεν επέτρεψαν ακριβέστερο προσδιορισμό, παρά το ότι εκτιμούν ότι η σύνθεσή αυτή “μπορεί να υποδεικνύει ζημιά σε ένα στοιχείο καυσίμου σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας”.

Εκτός από τη Ρωσία, η Φινλανδία και η Σουηδία λειτουργούν επίσης πυρηνικούς σταθμούς στην περιοχή. Δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό. Στις χώρες της Βαλτικής, οι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν πλέον, ενώ η Λιθουανία διέκοψε τη λειτουργία της μοναδικής ρωσικής μονάδας της όταν εισήλθε στην ΕΕ.

πηγή πληροφοριών: focus.de

Διαφήμιση