Αρχική Ευζωία 21 Ιουνίου: “Χρόνια πολλά μπαμπά!”

21 Ιουνίου: “Χρόνια πολλά μπαμπά!”

0
Γιορτή του Πατέρα
Διαφήμιση

“Τον αγαπώ. Κάποιες φορές, ήμουν πολύ θυμωμένη μαζί του. Δεκαετίες αργότερα μπορώ πλέον να καταλάβω τι γίνεται στο μυαλό του πατέρα μου”, εξομολογείται η Whitney Johnson, αντιπρόεδρος του φωτογραφικού αρχείου του National Geographic.

Με αφορμή τη σημερινή Γιορτή του Πατέρα, το αμερικάνικο περιοδικό δημοσιεύει φωτογραφίες των συνεργατών του που απεικονίζουν την εμπειρία τους σε σχέση με την πατρότητα στη διάρκεια του lockdown.

21 Ιουνίου:

Ο Ιταλός φωτογράφος Andrea Frazzetta (επάνω), έχασε τη μητέρα του από COVID-19, πράγμα που τον έκανε να ξανασκεφτεί το ρόλο του ως πατέρας και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τον δικό του πατέρα. Η πατρότητα, λέει, “μου έμαθε τον φόβο και το κουράγιο ταυτόχρονα και με βοήθησε να βάλω τις αξίες στη ζωή μου στη σωστή σειρά“.  Μετά από δίμηνη απομόνωση, ο γιος του Diego, είχε ξεσυνηθίσει τόσο τον εξωτερικό χώρο που φοβόταν τα μυρμήγκια. “Για να μυηθούμε ξανά στη φύση, πήγαμε με τη γυναίκα μου και το γιο μου στις Άλπεις. Ήρθε μαζί και ο πατέρας μου για λίγες ημέρες -γενιές, ο πατέρας μου, ο γιος μου κι εγώ- βρεθήκαμε να περπατάμε παρέα στο δάσος”.

Ο Ivan Kashinsky (κεντρική φωτό) επισημαίνει ότι η πανδημία και το γεγονός ότι τον αναγκάστηκε να δουλεύει στο σπίτι και όχι στο δρόμο, εμβάθυνε τις σχέσεις με τα δυο του παιδιά, 6 και 3 χρόνων. “Προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τη συγκυρία και να το διασκεδάσω. Χαίρομαι γι’ αυτό το αναπάντεχο δώρο της ενίσχυσης της σχέσης μου μαζί τους. Μαζί, μέρα με τη μέρα, γινόμαστε πιο δυνατοί ως οικογένεια.”

To Doodle της Google

21 Ιουνίου:

Στους πατεράδες αφιερώνει σήμερα το doodle της η Google με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, που, στην Ευρώπη τουλάχιστον, εορτάζεται σήμερα, 21 Ιουνίου, και μάλιστα ως Γιορτή του Πατέρα.

Πώς καθιερώθηκε

father and daughter 780x470

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Έκτοτε, έγιναν πολλές προσπάθειες καθιέρωσης της ημέρας, αλλά χωρίς επιτυχία. Μέχρι που το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Χαΐνη

Διαφήμιση