Αρχική Περιβάλλον Μετά τον καύσωνα έρχονται καταιγίδες; – Η προοπτική του καιρού

Μετά τον καύσωνα έρχονται καταιγίδες; – Η προοπτική του καιρού

0
rs
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το Σαββατοκύριακο (16 και 17.5.2020) ο καιρός θα διατηρηθεί καλός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές στους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά και νότια κυρίως ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Τονίζεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αφορούν ηπειρωτικές και όχι παραθαλάσσιες περιοχές, εξαιτίας των κρύων ακόμα θαλασσών.

Από την Τρίτη (19/5) η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, αλλά θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ ο καιρός θα διατηρηθεί καλός.

Την Τετάρτη (20/5) αναμένεται πάλι καλοκαιρία στη Χώρα, με περαιτέρω πτώση του υδραργύρου και θα δροσίσει, ενώ είναι πολύ πιθανό από την Πέμπτη (21/5) η αστάθεια της ατμόσφαιρας να αυξηθεί και να μπούμε σε μία περίοδο καταιγίδων (storm season) με χαλάζι, που συνηθίζονται για την εποχή. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

«Φλέγεται» η Ανατολική Μεσόγειος – Ελλάδα: Θερμοκρασιακή απόκλιση 10°C πάνω από το φυσιολογικό, η μεγαλύτερη παγκοσμίως

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου 2020. Στο βίντεο του ΕΑΑ/Meteo.gr που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση της κίνησης των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1500 μέτρων έως τη Δευτέρα 18/05. Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές και με γαλάζιες οι ψυχρές αέριες μάζες.  Όπως φαίνεται, οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και τη Δευτέρα 18/05, οπότε και θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικά.

Όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη του ΕΑΑ/Meteo.gr που ακολουθεί, στη χώρα μας η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες. Οι θερμοκρασίες που αναμένονται στη χώρα το Σαββατοκύριακο 16-17/05 προβλέπεται να φτάσουν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σταδιακή πτώση αναμένεται από τη Δευτέρα 18/05 και κυρίως την Τρίτη 19/05.

Ανοιξιάτικος καύσωνας

«Σπάνιο γεγονός στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας ο καύσωνας»

Μάλιστα, ο έμπειρος μετεωρολόγος Δ. Ζιακόπουλος στο επίσημο blog του κάνει λόγο για «Σπανιότατο γεγονός στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Μεγάλες είναι οι καιρικές αντιθέσεις που παρατηρούνται μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Ευρώπης. Στα βόρεια επικρατούν σχεδόν χειμωνιάτικες συνθήκες, στις ΝΔ περιοχές κυριαρχεί η αστάθεια και στις Ν-ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, οι θερμότερες αέριες μάζες που μας έρχονται από τη Β. Αφρική θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) ως τους 38 βαθμούς και τις επόμενες ημέρες ακόμη πιο πάνω. Επισημαίνεται ότι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του ανοιξιάτικου καύσωνα θα είναι η μεγάλη διάρκεια (5 με 6 ημέρες) και οι πολύ υψηλές για το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου θερμοκρασίες (39 – 40οC). Με τα δύο αυτά δεδομένα μπορούμε να πούμε ότι το αναμενόμενο θερμό κύμα θα καταγραφεί ως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας.»

Με πληροφορίες από: hellenicweather.com

Διαφήμιση