Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Στα σκαριά το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας στην Κοζάνη

Στα σκαριά το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας στην Κοζάνη

0
kozani6
Διαφήμιση

Με ασυνήθιστα γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ολοκλήρωσε σε χρόνο-ρεκόρ 90 ημερών τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση και κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού ισχύος 15 μεγαβάτ.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, σε εκτάσεις των ορυχείων της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Η εξέλιξη αυτή θέτει τις βάσεις για ένα μεταλιγνιτικό ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει άδειες για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ, εκ των οποίων τα 2 γιγαβάτ στα ορυχεία της Κοζάνης για την ανάπτυξη των οποίων έχει υπογράψει MoU με τη γερμανική RWE.

Ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό πάρκο

 Add title Στα σκαριά το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας στην Κοζάνη Permalink: https://ecozen.gr/2020/05/sta-skaria-to-me…parko-tis-choras/ ‎Edit

Στον διαγωνισμό για το πρώτο μικρό φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, προϋπολογισμού περί τα 10 εκατ. ευρώ συμμετείχαν τέσσερις εταιρείες από τις οποίες φαίνεται να προκρίνεται η ΜΕΤΚΑ, ενώ η έναρξη της κατασκευής του έργου αναμένεται τον Ιούλιο. Στο διαγωνισμό για το δεύτερο φωτοβολταϊκό, ισχύος επίσης 15 μεγαβάτ και προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ περίπου, μειοδότησε η ΤΕΡΝΑ.

Άλλα έργα

 Add title Στα σκαριά το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας στην Κοζάνη Permalink: https://ecozen.gr/2020/05/sta-skaria-to-me…parko-tis-choras/ ‎Edit

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει επίσης ότι στις 28 Μαΐου αναμένεται η κατάθεση των προσφορών και για το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 MW που μαζί με τα δύο μικρά των 15 MW συμπληρώνει το κλάστερ των 230 μεγαβάτ.

Επιπλέον τον Ιούνιο αναμένεται η κατακύρωση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του  γεωθερμικού πεδίου της Μήλου στην εταιρεία Ηλέκτωρ.

Τέλος, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει διασφαλίσει έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων Λέσβου, Μήλου, Κιμώλου, Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων.

Διαφήμιση