Αρχική Επιλεγμένα Πόσο πράσινο είναι το σχέδιο ανάκαμψης της Κομισιόν;

Πόσο πράσινο είναι το σχέδιο ανάκαμψης της Κομισιόν;

Της Αλεξάνδρας Χαΐνη
0
commission, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν

Σήμερα, Τετάρτη 27 Μαΐου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) θα παρουσιάσει το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει πρόταση αναθεωρημένου προϋπολογισμού, καθώς και ένα ταμείο ανάκαμψης που θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία σε αυτή τη δύσκολη μετά COVID-19 περίοδο.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Εργασιών για το 2020. Σε αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνεται αξιολόγηση σχετικά με τον αντίκτυπο της αύξησης του κλιματικού στόχου της ΕΕ για το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Πόσο πράσινο είναι το σχέδιο ανάκαμψης της Κομισιόν;

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen είχε εξαρχής υποσχεθεί ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών της ΕΕ για ανάκαμψη. Η πρότασή της αυτή την εβδομάδα θα καθορίσει εάν η Ευρώπη μπορεί να βγει από την κρίση με σταθερά βήματα προς μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία, ή αν θα επιστρέψει στο προ COVID-19 καταστροφικό για το περιβάλλον οικονομικό μοντέλο, αγνοώντας την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για το κλίμα και την υποβάθμιση της φύσης.

Το προσχέδιο της Κομισιόν

Πόσο πράσινο είναι το σχέδιο ανάκαμψης της Κομισιόν;

Πριν λίγες ημέρες, πάντως, το έγκριτο ευρωπαϊκό site Euractiv διέρρευσε το προσχέδιο του πράσινου σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο επικεντρώνεται στην ανακαίνιση κτιρίων, στις ΑΠΕ και στις καθαρές μεταφορές. Το ecozen πρόλαβε και το «αλίευσε» καθώς στην πορεία για κάποιο λόγο εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο στόχος που τίθεται για την ενεργητική αποδοτικότητα αφορά τον τριπλασιασμό του σημερινού ρυθμού ανακαίνισης των κτιρίων, δηλαδή από 1% σε 3% του κτιριακού αποθέματος. Παράλληλα, προβλέπει τη σύσταση ενός ταμείου ύψους 350 δισ. ευρώ το χρόνο με προτεραιότητα στα δημόσια κτίρια, αλλά και εκείνα που στεγάζουν κοινωνικές ομάδες χαμηλού εισοδήματος. Στον τομέα των ΑΠΕ, η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση 20-33% φέτος για την ανάπτυξη στα φωτοβολταϊκά και αιολικά, ενώ προκρίνει διπλασιασμό της χρηματοδότησης για έρευνα και καινοτομία αναφορικά με το υδρογόνο.

Για τις μεταφορές το σχέδιο περιλαμβάνει πανευρωπαϊκό μηχανισμό ύψους 20 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία για την στήριξη της αγοράς καθαρών οχημάτων. Επίσης, τη σύσταση ταμείου 40-60 δισ. ευρώ για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε κινητήρες μηδενικών εκπομπών, όπως και τον διπλασιασμό της επένδυσης στις υποδομές ηλεκτροκίνησης με στόχο τους 2 εκατ. φορτιστές ως το 2025.

Το κοινό αίτημα

ΑΠΕ, πράσινες επενδύσεις

Το αν θα ισχύσουν τελικά τα παραπάνω, θα το μάθουμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό το διάστημα, οικονομολόγοι, ΜΚΟ, πολίτες και εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, δεν επαναπαύτηκαν. Κοινή απαίτηση, η ΕΕ να επανεκκινήσει την οικονομία της, υιοθετώντας το μεγαλύτερο πράσινο επενδυτικό πρόγραμμα στον κόσμο και να προωθήσει μόνο επενδύσεις που θα πληρούν καθαρά περιβαλλοντικά και κλιματικά κριτήρια.

Πριν δύο εβδομάδες μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισήμανε ότι όλα τα κεφάλαια ανάκαμψης θα πρέπει να είναι συμβατά με τη Συμφωνία του Παρισιού, τους στόχους για κλιματική ουδετερότητα και για προστασία της βιοποικιλότητας. Ωστόσο, παρόλες τις δεσμεύσεις και τις σχετικές ανακοινώσεις, τα περισσότερα από τα 2 τρισ. ευρώ που κρατικών χρημάτων που έχουν δοθεί προς το παρόν ως βοήθεια στις χώρες της ΕΕ, δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Η ΕΕ προ των ευθυνών της

Κλιματική αλλαγή

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF, θέτει την Κομισιόν προ των ευθυνών της σε σχέση με τη δέσμευσή της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Τονίζει ότι όλα τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να θέσουν το ευ ζην των πολιτών της στο επίκεντρο της αντιμετώπισης της κρίσης, να φέρουν κοινωνικά οφέλη και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσω μιας «δίκαιης μετάβασης για όλους».

Οι προτάσεις του WWF

Υπό αυτό το πρίσμα, η οργάνωση συνέταξε μια σειρά από προτάσεις με στόχο την πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη:

  • Η αρχή «δεν βλάπτω» της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας πρέπει να ισχύει για το 100% των επενδύσεων και των κρατικών ενισχύσεων. Αυτό θα αποκλείει την υποστήριξη τυχόν επιβλαβών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων, όπως βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, πυρηνική ενέργεια, νέους αερολιμένες και αυτοκινητοδρόμους, ταφή και καύση απορριμμάτων, υπεραλίευση, υδατοκαλλιέργεια και εκτροφή ζώων.
  • Το 50% τουλάχιστον των επενδύσεων ανάκαμψης πρέπει να διοχετεύεται σε περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε στόχους παρόμοιους με εκείνους που έχουν τεθεί από την ΕΤΕπ και το InvestEU, με βλέμμα στη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα καθώς και σε ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα αποκατάστασης της φύσης. Το σχέδιο θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στην πρόσφατη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, πράγμα που είναι νομικά και τεχνικά εφικτό.
  • Η πρόσφατα εγκριθείσα παύση της ενσωμάτωσης δράσεων για το κλίμα στην πολιτική συνοχής 2014-2020 πρέπει να σταματήσει στο τέλος του 2020, ενώ οι επενδύσεις για το διάστημα 2021-2027 πρέπει να είναι συμβατές με τους στόχους αειφορίας που αναφέρονται παραπάνω.
  • Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των στόχων για το κλίμα που θα ανακοινωθεί στο νέο πρόγραμμα εργασίας, το WWF ζητά να αυξηθεί επειγόντως ο στόχος μείωσης των εκπομπών από 40% έως το 2030, σε 65%, ώστε να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή.
  • Η αύξηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ώστε η ΕΕ να μπορέσει να ηγηθεί της παγκόσμιας σκηνής ενόψει της διάσκεψης κορυφής για την κλιματική αλλαγή COP26.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here